zondag 16 oktober 2016

Onze samenleving...

Wat is er allemaal aan het gebeuren? Wat is dat rondom ons? Wie of wat is er?
ONZE SAMENLEVING:

De digitale wereld
Alles is aan het digitaliseren. Je merkt dat hierdoor het 'echte' sociale contact weg gaat. Facebook, Twitter, Instagram, ... klinkt ons bekend in de oren, er kan geen wereld zonder meer voorgesteld worden. Deze blog is ook sociale media, je hebt het gewoon nodig voor school, om contacten te leggen, afspraken te maken, omgaan met geld, .... De technologie zorgt voor veel snelle veranderingen. 

Ook rages beginnen vaak op de sociale media, of het zijn digitale spelletjes. Denk maar aan flappy bird een perfect voorbeeld. Iemand maakt er een filmpje over en mensen vertellen elkaar door over het filmpje. Zo wordt het een rage. Ook deze zomer een grote rage 'Pokémon'. Nu met de Halloween periode inzicht verschijnen er filmpjes van clowns die mensen doen schrikken. Het begon in Amerika, en ja hoor het is al overgewaaid naar België. De enige conclusie die we hieruit kunnen maken is dat de digitale wereld niet meer weg te denken is. 

https://www.mediawijzer.net/wp-content/uploads/sites/6/2016/03/afbeelding-digitale-maatschappij.png
'Perfect'
In de maatschappij is er zoveel diversiteit. De invloeden van over de hele wereld komen tot bij ons door: globalisering, migratie, .... 

Het onderwerp 'perfect zijn' is iets dat bij individualisering hoort. Mensen zijn minder en minder vrij om dingen te doen. Mensen kopiëren gedrag van anderen, als ze iets zien verschijnen op het internet of in het gewone leven moeten ze het ook hebben. De rages die ik hierboven beschreef zijn ook soort van perfect willen zijn. Mensen voelen zich soms slecht door te zien wat de andere hebben. Niemand is perfect, maar toch wil iedereen het zijn! Er worden over mensen veel reacties gegeven en vaak zijn het vooroordelen. De mens wordt hier niet beter van...


Oorlog
De diversiteit zorgt ook wel eens voor spanningen. Als jij kijkt naar het nieuws probeer eens te tellen hoeveel dagen er niets van geweld, oorlog of aanslagen wordt getoond. Dit zal zeer weinig zijn. Mensen kunnen zich nergens meer veilig voelen. Over de hele wereld is er angst. Wat kunnen we er aan doen? Kunnen we het stoppen? Zal er een dag zijn zonder geweld, oorlog, aanslagen, ...? 




Geld op de eerste plaats
Zoals het titeltje eigenlijk zegt ons geld staat op de eerste plaats. De economie wordt gezien als het belangrijkste. Hierbij is de consumptiemaatschappij een grote boosdoener. Het voordeel hiervan is dat goederen en diensten beschikbaar blijven. 

Maar er zijn toch ook wel enkele nadelen hierdoor. Grootste probleem is misschien wel de invloed op het milieu. We gebruiken zoveel en we willen ook altijd het nieuwste van het nieuwste. Denk maar aan onze GSM, als er een nieuw model uitkomt, wil iedereen het. De oude doen we gewoon weg maar deze is vaak nog niet kapot. 

Ook de keuze welk model moeten we kiezen geeft ons stress. De keuzestress dat we hebben is een groot nadeel voor de mens. Keuzestress krijg je vaak bij het maken van een belangrijke beslissing. Zoals de keuze voor het hoger onderwijs is voor vele een belangrijke keuze en zorgt voor stress.  


Prestatiemaatschappij
De prestatiemaatschappij is eigenlijk een samenloop van onderwerpen hierboven: keuzestress, perfect zijn, digitale wereld, .... De dag van vandaag moet iedereen het beste doen en zijn. De maatschappij wil alleen maar goed uitstralen. 


Bronnen:
- https://www.mediawijzer.net/wp-content/uploads/sites/6/2016/03/afbeelding-digitale-maatschappij.png
- https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/26/e6/38/26e6386fc5e941644f3733e3068e89d0.jpg
- http://www.knack.be/medias/8248/4223281.jpg

zaterdag 1 oktober 2016

Eco-logisch?!


De natuur een onderwerp die de laatste jaren niet meer uit de actualiteit is te denken. Zoals de klimaatopwarming waar ze iets willen aandoen maar eigenlijk verandert er niets. Onze planeet ... Hoe lang kunnen we nog doen met onze planeet? Kunnen we de natuur nog redden? Zal de wereld vergaan? Zullen er altijd grondstoffen blijven? Ik kan zo blijven doorgaan met vragen stellen. Zoveel waarover we kunnen nadenken in dit thema.

Ik ga vooral nadenken over hoe belangrijk ecologie is. Welke inspanningen ik doe en dat we allemaal kunnen doen om de natuur te helpen. Wat is mijn eigen ecologische voetafdruk. Je komt het allemaal te weten in het thema 'Eco-logisch?!'. 

Veel leesplezier. 

Wanneer lijden toeslaat?

Wanneer lijden toeslaat... Een onderwerp waar niet zo graag over wordt gesproken. Hoe kunnen we omgaan met mensen met lijden en sterven? Zijn er verschillende visies over de dood? Is er leven na de dood? Waarom moeten mensen dood gaan? Waarom ...

We kunnen niet op al deze vragen een antwoord vinden maar ik ga toch op zoek naar antwoorden. Dit thema gaat over verlies. Iedereen verlies wel iemand of iets in zijn leven die belangrijk voor de persoon is.

Als ik aan verlies denk dan denk ik dat soms muziek en film je kunnen helpen om mee na te denken over lijden. Daarom dat ik in dit hoofdstuk ook enkele liedjes en films zal aanhalen.

Veel leesplezier.

Wat is goed in onze samenleving?

Het is niet eenvoudig om in de samenleving alles juist of goed te doen. Daarom dat ik even ga stil staan over hoe je dat wel kunt doen. Hoe kan je verantwoordelijk zijn? Hoe kan je foute dingen vermijden? Kan iedere mens goed doen? Kan je mensen stimuleren om goed te doen? Al deze zaken zal ik hier bij het thema 'Wat is goed in onze samenleving?' bespreken.

Veel leesplezier.

ZIN in (samen)leven!

Een thema dat gaat over wie of wat is zinvol. Maar wat is zinvol nu juist? Wat is de zin van ons bestaan? Dit vind je allemaal terug in dit thema ‘ZIN in (samen)leven!’.

Zinvol = belangrijk, onmisbaar, betekenisvol, ... dat men uitdrukt in gemeenschappelijke woorden, rituelen, gebaren, in een leer, ….

Levensbeschouwing = een samenhangend geheel van ideeën, ervaringen, waarden en beelden dat een persoon ontwikkelt over zichzelf, over het samenleven met anderen en over de wereld.


Veel leesplezier.

Samen-leven?!

Samenleven, wat is dat nu juist? Niemand kan daar een helemaal juiste definitie aan geven. De ene persoon zegt dat het een uitdrukking is van samenwonen als je getrouwd bent. De andere zegt dat het samenwonen zonder getrouwd te zijn is. Samenleven, sommige mensen zeggen dat het gewoon een term is dat je met andere omgaat.

Maar de dag van vandaag leven we samen met veel verschillende mensen. Niemand is hetzelfde maar binnen een maatschappij zijn er ook grote verschillen op cultureel vlak, individueel vlak, ...

Binnen dit hoofdstuk vertel ik hoe ik de maatschappij zie of hoe ik die zou willen. Hierbij bekijk ik ook de speech van Martin Luther King 'I have a dream' en de lezing van Paul Verhaeghe 'De gevolgen van het neoliberalisme'.

Veel leesplezier

Welkom op mijn blog!

Welkom op mijn blog!

Ik ben Sofie Lannoy, 18 jaar en woon in Bissegem. Na mijn 6 jaar Sociaal en Technische Wetenschappen moest ik een keuze maken voor het hoger onderwijs. Nu ben ik een eerstejaarsstudente in de hoge school VIVES te Kortrijk. Daar volg ik de opleiding Bachelor lager onderwijs werkplekleren.

Binnen het vak religie, zingeving en levensbeschouwing of afgekort RZL is het de bedoeling dat we nadenken over de samenleving. Iedereen heeft zijn eigen mening. Daarom maak ik een blog, hier iedereen kan zijn mening geven. Dus wanneer je iets leest of ziet op deze blog aarzel zeker niet om te reageren.

Er zijn 5 thema’s waarrond we werken: samenleven, zin in (samen)leven, wat is goed in onze samenleving?, wanneer lijden toeslaat? en ecologisch. Deze thema’s staan hierboven opgesomd en bevatten enkele berichten. 

Veel leesplezier en tot binnenkort!

Sofie

Eerste les...

Het startschot is gegeven. Op 23 september 2016 kregen we onze eerste les over RZL (religie, zingeving en levensbeschouwing). Hierbij kregen we uitleg over het vak. RZL is helemaal niet hetzelfde als godsdienst. In dit vak denken we na over hoe de wereld in elkaar zit nu en in de toekomst. Hoe de mensen met elkaar omgaan. We willen duidelijk maken wat we als mens willen, doen of denken.