zaterdag 17 december 2016

Wat is de zin van het leven?


Ik ging zelf opzoek naar een eigen bron die ik kon toevoegen aan mijn blog en toen kwam ik terecht bij dit filmpje. Ik denk dat ik eigenlijk niet veel erover kan zeggen. Het is wat het is. De persoon die dit gemaakt heeft is correct in alles wat hij zegt. Ik vind de manier van hoe hij naar voor komt met het leven heeft wel zin mooi. Het is een mooi filmpje die een duidelijke uitleg geeft.

Laat zeker weten wat jij er van denkt.

Actualiteit

Jong VLD wil alle godsdienstlessen afschaffen96
VTM Nieuws
30/11/16 - 19u53  Bron: VTM Nieuws
De jongerenvleugel van de liberale partij heeft het controversiële idee gelanceerd om alle levensbeschouwelijke vakken op school af te schaffen. Het onderwijs van die vakken kost 300 miljoen euro per jaar. Dat geld kan volgens hen beter geïnvesteerd worden in de bouw van nieuwe scholen.
Jong VLD wil dat alle levensbeschouwelijke vakken uit de lessenroosters worden gehaald, ook zedenleer. Ouders kiezen zelf welk godsdienstvak hun kind op school volgt, maar daardoor is er volgens Jong VLD te weinig ruimte voor andere vakken.

"Er mag plaats zijn voor religie in het onderwijs, maar laat ons dat alsjeblief niet doen in afzonderlijke hokjes. Daarom zeggen wij: 'laat godsdienst gewoon aan bod komen in de gewone vakken'. Religie mag geen uitzondering krijgen in onze samenleving en al zeker niet in het onderwijs",  zegt Jong VLD-voorzitter Maurits Vande Reyde.

De schrapping van de lessen zou een besparing van 300 miljoen euro per jaar opleveren: geld dat volgens Jong VLD kan dienen voor de bouw van 70 nieuwe scholen.
Niet zo eenvoudig

Volgens minister van Onderwijs Hilde Crevits is de redenering van Jong VLD echter wat kort door de bocht. "Sowieso is het ook een stuk vorming voor jongeren dat je niet zomaar kan afschaffen. We willen straks meer investeren in burgerschap, ook in de lessen godsdienst wordt heel erg geïnvesteerd in het leren kennen van onze democratische waarden, het burgerschap, dus je kan dat onmogelijk als een besparing zien," zegt de CD&V-politica.

De grondwet bepaalt overigens ook dat openbare scholen godsdienstlessen moeten geven. Een afschaffing is dus niet zo eenvoudig.

De jong VLD-voorzitter Maurits Vande Reyde wil alle godsdienstvakken uit het lessenrooster schrappen. Hij vindt dat mensen te veel elk in afzonderlijke hokjes willen leven voor religie. Maar volgens mij is het wel een logische redenering. Als iedereen het zelfde denkt zullen er waarschijnlijk minder problemen zijn. Maar of ik het zo een goed idee vind om dit te doen? Nee, dat denk ik niet. Religies of de verschillende godsdiensten zijn er nu eenmaal die opeens schrappen heeft geen zin. Er zullen altijd mensen blijven die hun geloof niet zullen weggooien. Het is volgens mij gewoon onhaalbaar om dit te doen. 

Waar plaats ik mezelf in volgend schema?


In de les zagen we dit schema. Onze docente vroeg waar we onszelf zouden plaatsen. Ik zou mezelf plaatsen in het groene gedeelte bij iets. Ik denk wel dat er iets is maar wat weet ik niet goed. Misschien dat toch ook wel een deel van mij in het gele zit. Ik geloof wel in God maar symbolisch. Dus ik zou mezelf moeten verdelen om mij in het schema te plaatsen.

Met vallen en opstaan

Ik bekeek een filmpje over Niels Den Tandt, een man van 23 jaar. Hij heeft een ongeluk meegemaakt maar was zelf niet gewond. Zijn muziekmeester was naast hem omver gereden en is zijn twee benen kwijt. Door dit ongeval is hij beginnen denken over waarom gebeurde het met hem en niet met mij. Ook de vraag die vele mensen stellen is: waar is God nu? Ook de verhalen die in de bijbel staan vind hij soms moeilijk. Er staat bijvoorbeeld in heb je vijand lief. Maar dit is niet altijd haalbaar. Niet alles is haalbaar. Maar toch blijft hij geloven. Hij kijkt natuurlijk wel op een andere manier naar de mens. Maar door zijn geloof kan hij wel zichzelf zijn. Wat hij zelf het belangrijkste vind. Zelf vind ik het ook heel belangrijk dat gelijk wie je bent je moet jezelf kunnen zijn.
De link naar het filmpje is: http://www.checkpointtv.be/v/met-vallen-en-opstaan//.

Don Bosco gelooft


Verschillende mensen van het Don Bosco geven hun mening over geloven. Zelf kan ik de visie het meest volgen van Marie de opvoedster. Ze heeft duidelijk aan dat het niet belangrijk is in wat je geloofd maar dat het belangrijk is dat je één groep bent.

De vraag die op het einde gesteld wordt over 'Hoe geef jij geloof een plaats in jouw leven?'. Ik geef geloven denk ik onbewust een plaats. Ik ga niet bewust zeggen ik geloof in dit en dat. Ik geloof onbewust in zaken. Ik geloof onbewust in mensen hun doen. Ik geloof misschien wel bewust in God. Maar je hebt mensen die heel veel in God geloven en je hebt mensen die dan wat minder in God geloven. Ik ben dan eerder de tweede. Ik geloof wel dat God er is maar op een symbolische manier. En jij?

Wat is geluk voor de mens?

Er zijn zoveel mensen op de wereld en toch heeft iedereen een andere uitleg over wat geluk is.
Hier zijn enkele voorbeelden die gezegd zijn in een filmpje die ik bekeek. (Het filmpje kan je vinden in deze link.)

Geluk is:
- Iets uitdrukken op een positieve manier.
- Alles omvattend. Met de kinderen en het gezin op stap gaan bijvoorbeeld.
- Goed in je vel zitten.
- Erin slagen iets nieuws te doen of je droomweg te volgen.
- Verrassingen.
- Goedgehumeurd op staan.
- Overwinnen.
- Hangt van de dag af, je eens goed voelen en de andere dag minder goed voelen.
- Vlindertjes die je probeert te vangen.
- Het onverwachtse.
- Ogenblikjes in je leven.
- Kortstondige momenten.
- Een vogel die heel hoog vliegt.
-

Er zijn nog zoveel meer mensen die willen uitleggen wat geluk is. Je kan het filmpje terug vinden op https://vimeo.com/18263144.
Mijn uitleg over geluk is.

Geluk is bij de juiste personen zijn. Bij de mensen waar je je goed bij voelt zijn. Je eigen keuzes mogen en kunnen maken. 

Wat van definitie zou jij aan geluk geven. Laat het mij zeker weten. 

'God' zeggen zonder te giechelen - Stephan Sanders

Stephan Sanders, een Nederlander die politieke wetenschappen en filosofie aan de Universiteit van Amsterdam studeerde. Sanders is een schrijver, columnist en radio- en televisiepresentator. Hij heeft zich ook veel beziggehouden met het thema van de multiculturele samenleving. 
In een interview vertelt hij dat van niet-gelovige naar gelovige is gegaan. In Nederland zijn de mensen niet zo religieus. Maar toch heeft hij zich op latere leeftijd tot God bekeerd. Hij verteld in het interview dat het niet meer wordt meegegeven van thuis uit om christen te zijn. God was bij hen bij manier van spreken afgeschaft. Bij ons is dat dan niet het geval. Toen ik klein was werd het ons meegegeven. Ik ben gedoopt, ik deed mijn eerste en plechtige communie. Maar alles was precies van vanzelfsprekend. Ik dacht niet na over zou ik het wel of niet doen ik deed het gewoon. Ik werd niet verplicht van thuis uit, niet van op school. Toen deed je dat gewoon. Nu is dat anders kinderen denken daar meer over ik zie dat op mijn werkplekschool ook niet iedereen doet zijn communie.  Je kiest dat gewoon zelf. Sanders had nooit de dwang om te geloven. Als puber zei hij dat god dood en niet relevant was.

Maar nu ziet hij het anders. God is wel relevant. God is belangrijk voor de verhouding tot mijzelf en dus tot de wereld. Dat zijn zijn woorden. Soms heb ik ook wel het gevoel dat religie belangrijk is. Mensen kunnen zo weten hoe je denkt of voelt. Hij vind God terug in muziek. Misschien is hij ook wel gelovig geworden omdat hij naar zijn vader op zoek is. God wordt ook wel de Vader genoemd. 

God ziet hij ook als de liefde zoals vele. Maar de naam God uitspreken doet hij dan toch nog niet zoveel. Ook naar de kerk gaan deed hij niet zoveel maar zal hij proberen meer te doen. Zelf ga ik ook nauwelijks naar de kerk. 

Hoe denken jullie over God? Ben jij gelovig of niet? Laat het mij gerust weten in de reacties. 

Stef Bos - Wat het ook is


Het liedje wat het ook is van Stef Bos die een verhaal bevat. Het verhaal gaat erover dat God de liefde is. Liefde kan er zijn op zoveel manieren iets zien wat je nooit hebt geloofd, iets onzichtbaar, samen of alleen, .... Ik vind het een liedje die je aan het denken zet. Wat is liefde en God nu juist.
Voor mij is liefde het gevoel dat iemand je heeft als de persoon je waardeert. God is een persoon die je doet geloven. God is de persoon die liefde aantoont.

De volledige tekst van het liedje kan je hieronder vinden. Laat me zeker weten wat jij vind van het liedje.

Joël de Ceulaer: De zin van het leven

De visie van Joël de Ceulaer over het leven. Joël is een interviewer en journalist. Hij schreef zelf een boek over veel gesprekken die hij heeft gehad. Het boek genaamd Homo Sapiens. Bij de vraag 'Heb je veel uit de gesprekken geleerd over het leven?'. Dan antwoort die 'nee, ik heb meer geleerd uit de geboorte van mijn dochter'. Hij zegt dat het niet goed is als je nadenkt over wat de zin van het leven is. Als je dat denkt dan weet je dat je niet zinvol bent want je denkt erover na. Daarbij heb ik het zelfde idee. Als je stilstaat over wat is zinvol in ons leven dan denk je te veel na. Doe gewoon zoals je wilt en dan zal je wel merken of je iets zinvol doet. Ik denk dat het nadenken er teveel aan is. 

Daarna worden er vragen gesteld over waarin hij gelooft. Hij zegt dat er twee soorten mensen zijn. De ene zijn de mensen die geloven in God en zeggen dat God de wereld heeft geschapen. De andere denken dat de aarde en alles er rond één absurde en kosmische grap is. Zelf denkt hij het laatste. Tot zijn 14de was hij bang van God. Hij was bang om naar de hel te gaan. Zelf heb ik dit ook gehad. Toen ik klein was, geloofde ik daar ook sterk in dat ik als ik stout was dan naar de hel zou gaan. Vanaf zijn 22 beseft hij dat iedereen naar zijn eigen wereldbeeld moet op zoek gaan. Zelf ondervind ik dat nu al dat iedereen zijn eigen beeld heeft over zaken. Dat niemand over alles hetzelfde denkt. 

Een vraag die hij zelf altijd stelt als hij een interview doet is 'Wat is uw wereldbeeld'. Zijn antwoord zelf daarop is 'ik geloof in de evolutietheorie'. Ik ben een darwinist. Hoe de wereld er is gekomen dat is niet onverklaarbaar. Maar hoe de mens hier is gekomen is wel verklaarbaar. Wat onze zin hier is, waarom we hier zijn is verklaarbaar. Ik denk daar ook wel zo over hoe de wereld er is gekomen zal niemand weten. Maar waarom wij hier zijn is volgens mij wel op één of andere manier te vinden. 

Op het einde van zijn boek schrijft hij dat we God niet mogen weggooien. God is een collectieve eigenschap. De manier waarop hij dat uitlegde vond ik heel mooi. Één hersencel is niet slim genoeg maar je volledige hersenen is wel slim genoeg. Één watermolecule is niet nat maar veel watermoleculen wel. Dat is het zelfde van de mens. We hebben elkaar nodig, samenleven is belangrijk. 


Hemel - Bart Peeters

Vorig jaar op 13 november 2015 werd er een aanslag gepleegd in Parijs. Er vielen 130 doden en meer dan 350 gewonde. Er was al snel paniek over de hele wereld. Ook hier in België was iedereen geschrokken. Bart Peeters maakte dan een mooi lied voor de slachtoffers. De titel van het lied is hemel en het gaat als volgt.

Hemel
Je vindt er geen maagden
Geen lepels van goud,
Die heilige geschriften,
Zijn verwarrend en oud,
Er staat niet geschreven,
Dat elke zot,
Mag misbruiken en moorden,
In de naam God,
Want God is liefde,
En zeker geen haat,
Geen reden voor misbruik,
Of een nepkalifaat
Het staat in de bijbel,
En in de koran,
Zonder liefde kan de hemel niet bestaan,
Gegoochel met onzin,
Verdeel en heers,
De geschiedenis herhaalt zich,
Maar we zijn hardleers,
De wereld draait vierkant,
En de oplossing stroef,
Mocht de Aarde ogen hebben,
Stonden ze nu droef,
Want God is liefde,
En zeker geen haat,
Geen reden voor misbruik,
Of een nepkalifaat,
Het staat in de bijbel,
En in de koran,
Zonder liefde kan de hemel niet bestaan,
Zonder liefde kan de hemel niet bestaan.

Het liedje dat hij voor de eerste keer zong kan je beluisteren via deze link. Ik vond het een mooie tekst. Er staan duidelijke zinnen in die waarheid zijn. Zoals de heilige geschriften die niet zeggen dat je mag moorden. Ook dat God de liefde is en dat hij zeker geen haat wou. De zin die enkele keren wordt herhaalt en gebruikt als slot is 'Zonder liefde kan de hemel niet bestaan'. Als we geen liefde geven aan elkaar is het onmogelijk om goed te doen. We moeten oplossingen zoeken maar wat? Zoals Bart Peeters schrijft de wereld draait vierkant. Waarmee hij bedoelt dat de wereld niet loopt zoals hij zou moeten lopen.

Kunnen we er samen iets aan doen? Volgens mij wel maar enkel SAMEN.