Ik las de volledige speech van Martin Luther King, ik heb de belangrijkste punten volgens mij aangeduid. De volledige tekst vind je onderaan bij lees meer>>.
Martin Luther King, een man die opkwam voor rassendiscriminatie. Maar wou dit doen zonder geweld. Daarom gebruikte hij zijn speech I have a dream. Deze bracht hij op 23 augustus 1963. Hij wou rechten die voor iedereen hetzelfde zijn, het maakt niet uit welk kleur je hebt. Zelf vind ik het een prachtig initiatief. Wie durft dit, voor zoveel mensen spreken, zonder geweld te willen, iedereen willen helpen? Hij, Martin Luther King. Hij werd man van het jaar en kreeg ook de Nobelprijs voor vrede.
Met zijn speech 'I have a dream' wou hij verschillende dingen: hij droomde dat
- alle mensen gelijk geschapen zijn,
- dat vroegere slaven en vroegere slavenhouders samen rond één tafel van broederschap konden zitten, - er vrijheid en gerechtigheid was,
- niet beoordeeld wordt op de kleur van je huid maar op je karakter,
- dat kleine zwarte jongens en zwarte meisjes hand in hand kunnen gaan met blanke jongens en blanke meisjes en samen kunnen lopen als broeders en zusters.
- er ooit een prachtige symfonie van broederschap is,
- er vrijheid is voor iedereen.
Al deze puntjes zijn soms nog ver te bespeuren in onze maatschappij. Zoals vrijheid kan je nog niet overal zien. Mensen zijn niet vrij op alle vlakken. Dat mensen al minder naar de huidskleur kijken is ook soms nog niet van deze tijd. Sommige dingen moeten nog doordringen denk ik bij de mensen want van een prachtige symfonie van broederschap heb ik ook nog niet super veel gezien.
Wil je de volledige speech lezen kan op deze site: 'I have a dream': Martin Luther King.
Hieronder heb ik hem ook nog geplaatst met de dingen dat ik belangrijk vind in het fluo.
Paul Verhaeghe is klinisch psycholoog en psychoanalyticus.
Hij geeft zijn visie over het neoliberalisme in een toespraak bij vooruit te
Gent.
Politieke en religieuze vooral in Vlaanderen
Een van de zinnen van Verhaeghe zijn: 'Politieke is voor Geert Hoste. Over het religieuze kunnen we best zwijgen en iedereen is kunstenaar.' Hiermee ben ik zeker akkoord. Vooral op het religieuze vlak vind ik dit wel juist.
Maar eerst 'het politieke voor Geert Hoste' weet ik niet goed wat ik daar moet van denken. Inderdaad onze politiek is soms voor mee te lachen, als hij dat bedoelt. Onze politiek is niet altijd wat het hoort te zijn. Er zijn vaak grote meningsverschillen waardoor er het soms wel eens kan komen tot een debat.
'Over het religieuze kunnen we best zwijgen'. Dit is inderdaad helemaal juist. We zijn een multiculturele samenleving maar er zijn wel heel wat mensen die het daar niet goed kunnen mee vinden. Dus daarom dat Verhaeghe zegt dat we er best over zwijgen. Is dat goed? Nee, helemaal niet we zouden er beter over praten dan leer je nog dingen van andere. Nu willen we het andere niet horen en doen we allemaal ons eigen ding.
Als laatste 'iedereen is kunstenaar' dit kan zowel positief al negatief opgevat worden. Het negatieve dat niemand bijzonder is en dat je gewoon maar bij wijze van spreken een streep op een blad kan zetten en het is kunst. Het positieve is dat iedereen kunst kan maken en dat er wel ergens in je iets is dat je kunstenaar maakt. Ik denk dat Paul Verhaeghe wil verwijzen naar het negatieve. Dat cultuur minder belangrijk wordt volgens hem. Ik denk niet dat zo is want er zijn veel museums vandaag de dag. De kunst is wel nog belangrijk bij ons en dat is wel goed. Neoliberalisme niet enkel economie
Het neoliberalisme is niet enkel economie maar ook in zorgsector en onderwijs. Dit is correct volgens mij. Want de economie is hier ook wel belangrijk. In de zorgsector is het vaak duur om een behandeling te krijgen. In het onderwijs wordt er vaak geleerd hoe je met geld moet omgaan, wat wel goed is volgens mij. Ik denk dat het belangrijk is dat kinderen al van kleins af weten wat geld juist betekent en doet. Mensen egoïstisch en corrupt
Hierbij gebruikt Verhaeghe ook de slogan: survival of the fittest. Dit betekent dat de persoon of dier die het meest aangepast is het langst zal overleven. Dit is wel waar want als je niet mee evolueert met de maatschappij zal je ook niet aanvaard worden. Het is belangrijk dat je mee gaat met je tijd. Op verschillende vlakken zoals ook de digitale wereld.
Mensen zijn egoïstisch, wat helemaal juist is. Vaak denken ze eerst aan zichzelf en daarna pas aan een andere. Soms kan dat wel goed zijn dat je zelfvertrouwen hebt. Maar je mag niet overdrijven. In onze maatschappij wordt er wel wat overdreven het is bijna altijd eerst ik, ik, ik,... Wat volgens mij niet goed, denk ook wel eens aan de andere. Economisch vlak een mislukking
Hij spreekt eerst heel de lezing over economie dit, economie dat. Maar eigenlijk is onze economie ook niet alles. Er zijn veel problemen, zoals dat alles veel duurder wordt. Daardoor kunnen mensen niet altijd alles kopen wat echt nodig is. Daarom een grote mislukking, wat heel juist verwoord wordt. Neoliberalisme ramp op maatschappelijk vlak
Op 30 jaar tijd inkomensverschillen zo groot. Er is bijna geen middenklasse meer, vaak zijn er heel rijke mensen en heel arme mensen. Maar van de middenklasse is bijna geen sprake meer. Dit is niet goed want er zijn heel wat arme mensen die geen kansen hebben om financieel beter te worden doordat alle rijken het van hen afnemen. De economie zorgt ervoor dat onze maatschappij grote verschillen ontwikkelt, wat niet goed is.
Neoliberalisme gevaarlijk op psychologisch vlak
De economie of het neoliberalisme zorgt ervoor dat het slechte in ons naar boven komt. Mensen willen meer en meer geld. Ze willen tonen aan andere wat ze hebben door grote huizen te kopen, de nieuwste GSM te hebben, met de duurste auto's rond te rijden, .... En is dit nodig? Nee, helemaal niet. Maar je wordt psychologisch meegesleept door de andere. Het is de druk van de maatschappij die ervoor zorgt dat je je minder voelt. Het neoliberalisme bepaald je 'nieuwe' identiteit. De frustraties van de mensen worden dan ook vaak uitgewerkt op de zwaksten. Dit is niet correct want de zwaksten doen vaak niet verkeerd. Door al de druk zijn er ook veel meer mensen met angsten zoals faalangst op school. Binnen onze maatschappij maken we elkaar kapot. We voeden onze kinderen neoliberaal op
Zoals hierboven al beschreven, in het onderwijs wordt de economie al duidelijk uitgelegd. Vanaf dat ze in het leerjaar zitten leren ze omgaan met geld. Ze leren dat niet alles in het leven gratis is. Want dat denken ze vaak. Maar ouders geven soms wel raad mee over geld. Zoals besteed geld niet aan domme dingen zoals zomaar snoep kopen, later wordt het dan sagaretten. Niet alleen raad voor geld maar ook raad voor de toekomst. Zoals je moet goed studeren anders zal je niet veel geld verdienen en op straat belanden. Dit is jammer soms ook wel de harde realiteit.
De lezing van Paul Verhaeghe heeft me wel aan het denken gezet over onze economie. We zijn er inderdaad veel te veel mee bezig. Geld hier, geld daar, onze maatschappij draait bijna voortdurend rond geld.
Tijdens het programma van Nieuwe buren op VIJF werd vrijwilligerswerk in de kijker gezet. Ik heb zelf het programma gevolgd in vond het zeer geslaagd.
Mijn meest bijgebleven moment is de laatste aflevering waar Maria geld kreeg van James en Karen. Het vrouwtje kreeg geen enkel bezoek niet van kennissen en niet van vrienden. James en Karen hielpen de vrouwen en zamelden geld in en schonken 200euro aan Maria. Want Maria moet namelijk rondkomen met 100 euro per maand. Hierover vond ik een artikel uit Het Laatste Nieuws. Karen en James beloven Maria te blijven helpen.
Het artikel gaat erover dat James en Karen Maria zullen blijven helpen en bezoeken. Want het zijn namelijk niet alleen de jonge mensen die soms in financiële problemen zitten maar het zijn ook de ouderen.
Tijdens het programma rolden er ook wel enkele tranen. Zoals bij de voedselbank waar een vrouw van 5 kinderen zonder schaamte eten kwam halen. Ik vond het zelf ook een pakkend moment, de vrouw was sterk en keek niet om naar de reactie die ze kreeg. Ze wou gewoon het beste voor haar kinderen.
Al het vrijwilligerswerk dat het duo deed, zouden veel meer mensen moeten doen. Je merkt dat er een tekort is aan zo een personen.
Heb jij ook gekeken naar 'nieuwe buren'? En wat is jouw mening erover? Laat het zeker weten.
Voor het programma Panorama op Canvas werd er een
documentaire gemaakt over arm Vlaanderen. Het is wel een documentaire uit 2013,
dus waarschijnlijk zijn al veel cijfers aangepast.
De documentaire start met 2 kinderen Mika en Jason die
zeggen dat het moeilijk is na de vakantie terug naar school gaan. Want dan mag
iedereen vertellen naar waar ze naartoe zijn geweest, kinderen zeggen Italië,
Spanje, Brazilië, …. Maar Mika moet dan zeggen dat hij eens gaan zwemmen is.
Als er wordt gevraagd wordt aan Jason wat het verschil is tussen rijk en arm
zegt hij dat rijken mooie en chique kleren dragen en armen niet. Als ze vragen ‘en
jij?’ antwoord hij ik niet.
Dit vond ik een mooie documentaire. Het gaat over 5 gezinnen
die zelf hun gevoel uiten. Deze keer is het niet de politiek of andere die
hierin komen. De documentaire heeft me zeker geraakt. Vooral als je hoort van
de kinderen dat ze beter willen doen dan hun ouders. Maar ze weten dat het
moeilijk is. Ook de kinderen komen op voor hun ouders, ze geven geld of helpen
mee wat zeer mooi is.
Hieronder heb ik even de documentaire samengevat:
In de documentaire worden er enkel cijfers mee gegeven over
armoede:
-100 000 armen in België
-1 op de 10kinderen en jongeren groeien op in
armoede, dit is ongeveer 2 leerlingen in een klas van 20.
-34% van de kinderen in armoede leeft in een
woning van slecht kwaliteit
-90 000 kandidaat-huurders wachten op een
sociale woning
-Het armoederisico van alleenstaande, werkloze
moeders in België behoort tot de hoogste van Europa
-De kinderopvang wordt vooral gebruikt door
midden- en hoge inkomensgroepen
-1 op de 5
eenoudergezinnen loopt het risico in armoede te belanden
-70% van de kinderen in armoede leeft in een
gezin waar papa of mama werkt
-Wekelijks worden in Geel 350 broden uitgedeeld
aan 65 tot 70 gezinnen
-In Aalst krijgen 300 gezinnen en alleenstaanden
wekelijks een voedselpakket bij vzw mensen helpen mensen.
-In Antwerpen krijgen 400 tot 500 moeders
wekelijks een voedselpakket bij moeders voor moeders.
- 15 % van de kinderen in armoede kan om
financiële redenen niet deelnemen aan vrijetijdsactiviteiten buitenhuis.
-58% van de kinderen in armoede gaat niet elk
jaar op vakantie.
Tijdens de documentaire worden er 5 gezinnen gevolgd: 1. Aalst:
-Els Detaye, 43jaar
-3 kinderen
-Werkloos, alleenstaand en huurt sociale woning
-Jason woont niet graag in sociale woning omdat
er schimmel is en dat hij daardoor ziek wordt. Ook zijn zus Naomi legt uit dat
er schimmel is in het gebouw. Sommige tegels vallen af en plakken ze dan vast
met Duct tape. Ook de ramen zijn niet goed dicht waardoor het koud is. Jason
wordt op school gepest omdat hij geen mooie kleren draag. Ook Naomie plagen ze
wel door haar kleren ze zeggen soms ‘komen je kleren uit de vuilbak?’. Ook op
vakantie gaan doen ze niet, ze gaan eens wandelen, zwemmen maar dat is het. Hij
gaat nooit op kamp, op reis, zit niet in een sportclub maar zou het wel graag
willen.
-De kinderen en moeder willen geen vrienden op
bezoek omdat ze niet durven. Ze durven ook niet vaak buiten komen omdat mensen
soms wel gemeen zijn en erge dingen zeggen. Ze gaat enkel naar de stad voor
boodschappen te doen, maar ze gaat vaak naar de voedselbedeling.
2. Gent:
-Marisable Perez Serverino, 36 jaar
-3 kinderen
-Werkloos, alleenstaand huurt een sociale woning
-Vroeger had ze werk maar nu niet meer omdat ze
geen getuigenschrift heeft.
-Raulin is 9 jaar, hij woont graag in die buurt
omdat hij er vrienden heeft. Maar het huis bevalt hem niet. Alles is er vies en
ze moeten lang wachten om een ander huis.
-Marisable blijft positief en zegt tegen de
kinderen om ze hoop te geven dat ze het huis aan het bouwen zijn.
-Tegen het einde van de documentaire heeft
Marisabel werk gevonden als poetsvrouw. Maar de kinderen in een voetbalclub plaatsen
lukt nog steeds niet.
3. Klein- Willebroek:
-Jessica Van Eggelpoel, 25 jaar
-2 dochters: 7jaar en 1jaar en 3maand
-Wil werken, maar lukt niet, ze blijft zoeken
-Weinig financiële steun. Ze gaat wel vaak naar
moeders voor moeders, waar ze een volle kar of zak voor 50 cent krijgt.
4. Leuven:
-Rudi, 48 jaar
-2 kinderen
-Werkloos, alleenstaand, volgt opleiding
-Hij krijgt een werkloos uitkering en volgt
budgetbeheer. Hij zegt zelf dat hij in een vicieuze cirkel is terecht gekomen.
-Mika de zoon van Rudi zegt dat ze niet arm maar
ook niet rijk zijn, ze hebben alles wat ze moeten hebben er zijn mensen dat het
met minder doen. Op school zien ze het wel dat hij niet alles heeft en Mika
schaamt zich voor het kleine huis. Hij heeft schrik dat ze geen geld meer gaan
hebben. Mika voelt zich schuldig dat hij moet blokjes hebben, dat hij zijn amandelen
moet laten uithalen, misschien een bril nodig heeft. Hij voelt zich ook slecht
als hij in de winkel om dingen vraagt. Zelf spaart hij al zijn geld. Hij denkt
ook dat je door je geld slimmer wordt, als je veel geld hebt kan je verder
studeren. Mika moet soms kleren dragen van zijn zus en daarmee wordt hij wel
eens uitgelachen.
-Mika voetbalt wel graag maar doet dit enkel op
school. Hij doet wel aan een soort judo, al 2 jaar lang. Zijn vraagt aan de
budgetbegeleidster naar geld. Hij mag ook naar muziekschool. Samen met zijn zus
en papa gaan ze ook wel eens wandelen, fietsen en zoeken ze naar gratis
uitstappen .
5.Geel:
-Vanessa Van Bael
-Werkloos, volgt opleiding, woont samen met Steve
Vermerbergen op appartement. Steve werkt in kringloopwinkel.
-Ze heeft altijd in armoede geleefd, op 17 kreeg
ze haar 1ste kind. Ze leefde in instelling. Vroeger was Vanesse
kwaad en verdrietig dat ze in armoede leeft. Maar nu probeert ze positief
verder te gaan. Maar ze ligt wel wakker doordat ze denkt dat ze haar kinderen
niet kan geven wat ze willen. Vanessa wil geen vermindering op school voor haar
kinderen omdat ze bang is dat ze haar en haar kinderen anders gaan bekijken.
-Akira haar dochter van 11jaar, voelt zich soms arm als ze in de winkel staan en
niet veel krijgt. Ze mogen per dag maar een halve beker melk drinken. Ze halen
hun brood bij de broodbedeling. De kinderen liggen allemaal samen op één kamer,
wat minder is voor hun privacy. Akira heeft met het geld van kerst en nieuwjaar
dat ze kreeg haar eigen communiekleed gekocht. Ook op vakantie gaan doen ze
niet. Ze nemen foto’s als ze gaan wandelen zo lijkt het alsof ze op reis zijn
geweest.
Iedere ouder droomt dat de kinderen een beter toekomst
krijgen. Dat ze school kunnen afmaken en dat ze ooit uit de armoede geraken. Toen
ze aan Mika vroegen of hij het beter gaat doen dan zijn vader zei hij ‘Dat denk
ik niet maar ik ben zeker dat ik dat ga doen. Zijn papa geeft hem tips zoals
niet roken, doe geen domme dingen zoals stelen,….
ORBIT vzw zou graag de culturele en levensbeschouwelijke diversiteit effectief laten doordringen in het organisatie-, personeels- en vrijwilligersbeleid in het (christelijk) middenveld en de kerken.
ORBIT visie
Diversiteit = verscheidenheid. Diversiteitsmanagement = het in goede banen leiden van verschillen.Verschillen in:
seksuele geaardheid of een eventuele arbeidshandicap,
...
1. diversiteitsmangagement is in Vlaanderen sinds einde jaren 90' vlot over de tong gegaan. Het is niet meer weg te denken. Nochtans zijn de resultaten vaak pover, zeker als het gaat over de doelgroep 'allochtonen' of mensen met een migratiegeschiedenis.
2. ORBIT vzw gaat ervan uit dat verschillen tussen mensen aandacht vragen en positief kunnen aangewend worden. Diversiteitsmanagement wil een win-win situatie creëren. Het anders zijn wordt in een perspectief van een meerwaarde gezet.
3. Meerwaarde op verschillende niveaus:
maatschappelijk,
economisch,
organisatorisch.
4. ORBIT vzw ziet als sociaal-culturele beweging in dat, om de diversiteit te doen werken voor mensen met een migratiegeschiedenis, terdege rekening moet gehouden worden met een aantal valkuilen die regelmatig opduiken. Er staan er enkele op de site als voorbeeld.
5. ORBIT vzw wil diversiteit doen werken op een realistische en kwaliteitsvolle manier, met een prioritaire aandacht oor interculturele diversiteitsplannen. Niet omdat we geen oog zouden hebben voor andere kansengroepen, maar omdat cijfers bevestigen dat mensen met een migratiegeschiedenis tot de meest kwetsbare groepen behoren op de arbeidsmarkt. Bovendien past deze benadering in onze missie.
6.ORBIT vzw wil diversiteit doen werken op die plaatsen die op dit ogenblik nog kampen met een monocultureel organisatiebeleid. KMS (koninklijke militaire school) wil er zijn bij de startfase en de basisanalyse, maar ook om mee te zoeken naar uitwegen voor concrete vraagstukken verbonden aan werken in diversiteit.
Eigen mening
Persoonlijk had ik nog niet gehoord over deze organisatie maar ze hebben wel een goede visie. De slogan van ORBIT is thuis in de wereld van diversiteit en migratie. Onze wereld is inderdaad divers en er is de laatste jaren ook heel wat migratie bijgekomen.
De diversiteit is denk ik heel moeilijk aan te pakken maar toch doen zij het. Ze proberen op te komen voor de mensen ook al verschil je van een ander. Ik vind het nog al stom als je bijvoorbeeld werkt zoekt en mannen hebben voorrang op de vrouwen. Waarom? Dat is toch niet nodig iedereen moet gelijk zijn en daar zorgen zij voor.
orbit vzw. (2016). samenwerking in diversiteit.
Opgeroepen op November 5, 2016, van orbitvzw:
http://www.orbitvzw.be/4-themas/samenwerking-in-diversiteit/
NEE, ik denk dat vele het daarmee eens zijn dat samenleven niet gemakkelijk is. Het leven en samenleven is niet makkelijk. Ik denk dat samenleven juist heel moeilijk is. In mijn vorige berichten kon je al enkele argumenten lezen over de maatschappij (Typisch onze samenleving..., Onze samenleving...). Ik denk dat de punten dat ik daarin besproken heb ervoor zorgen dat samenleven moeilijk is.
Even kijken wat het misschien wel moeilijk maakt:
eigen mening: iedereen heeft zijn eigen mening en dat zorgt ervoor dat je soms niet tot hetzelfde idee komt. Soms kan dit eenvoudig opgelost worden door erover te praten. Maar het kan ook dat het niet lukt om met de verschillende meningen tot één standpunt te komen en dan kan het soms anders aflopen dan je denkt. Denk maar aan de stakingen dit komt doordat mensen andere mening hebben over iets. Ook oorlog, geweld, ... kan ontstaan door verschillende hun mening. Er kan ook ruzie komen door het niet mogen uiten van je eigen mening. Zoals in dit artikel Personeel Vesuvius Oostende legt het werk neer. Het personeel kan niet overleggen met de werkgever over de omstandigheden. De woorden 'overleg als het kan, actie als het moet' zijn mij toch bijgebleven. Ik denk dat dat wel juist is. Probeer eerst te overleggen en daarna pas tot actie over te gaan.
iedereen eigen karakter: iedereen verschilt van elkaar. Dit behoort ook een beetje tot eigen mening. Dit kan je gewoon al merken in het dagelijkse leven. Als tiener kom je wel eens in ruzie met je vrienden omdat je gewoon een ander karakter hebt. Sommige willen dat de ander is zoals hijzelf is en dat maakt het soms moeilijk. En zorgt voor spanningen.
veel culturen: iedere cultuur heeft zijn eigen visie. Een visie kan ook wel gezien worden als een mening en daarbij verwijs is terug naar het eerste puntje. Iedere cultuur heeft een andere vorm van leven en als 2 culturen elkaar dan kruisen kan het wel eens moeilijk worden.
te veel druk vanuit de maatschappij = prestatie maatschappij: zoals ik al omschreven heb in andere berichten. De maatschappij wil altijd dat je het beste geeft van jezelf. Dat maakt het soms moeilijk om te zijn wie je eigenlijk bent.
Misschien zijn er wel enkele dingen die het samenleven vergemakkelijken volgens sommige. Zoals de digitale wereld. Mensen kunnen sneller contacten leggen, we weten meer over anderen. Als er ergens iets gebeurt positief of negatief staat alles onmiddellijk op het internet. Je hebt weinig privacy, maar je bent van alles op de hoogte.
Denk jij ook dat samenleven niet zo gemakkelijk is laat het zeker even weten.
Iedereen heeft zijn eigen mening en deze willen ze uiten. Denk
maar aan de verkiezingen, discussies, grote beslissingen, .... Maar vaak wordt
er aan zichzelf gedacht, de mensen zijn soms heel egoïstische wezens.
> Dit is dus duidelijk negatief. Want doordat iedereen aan zichzelf denkt en dat iedereen
een eigen mening heeft botst dat soms. De ene zegt zwart, de andere wit bij
wijze van spreken. Door deze meningen ontstaan er oorlogen tussen verschillende
partijen.
> Het egoïsme
kan ook positief zijn. Als je aan
jezelf denk, of opkomt voor jezelf dan ben je zelfzeker en soms is dat wel
nodig.
Prestatiemaatschappij
Onze samenleving wil ook altijd het beste van alles. Dit wordt ook
wel eens de prestatiemaatschappij genoemd. Dit zorgt ervoor dat de mensen
stress krijgen bij de keuzes die ze maken.
> Ook dit is negatief. Mensen moeten altijd het beste geven van zichzelf. Dit
zorgt ervoor dat ze zichzelf niet meer zijn. De keuzestress zorgt ervoor dat
mensen zich slecht voelen.
Multiculturele samenleving
In onze samenleving zijn er al heel wat culturen ontstaan. We zijn
een multiculturele samenleving.
> Zoals bij de eigen mening, iedereen heeft
zijn eigen cultuur waardoor er ook verschillen zijn waardoor er soms geweld
gebruikt wordt. Omdat iedereen zijn eigen ding wil. Dus dit is negatief.
> Maar er
kunnen ook positieve dingen worden
uitgehaald worden. Je kan dingen leren van elkaar, je ziet andere meningen
waardoor je zelf soms verandert omdat het beter is.
Wetten en regels
Door verschillende redenen lukt het voor sommige mensen niet om
vrij te leven. Ze hebben soms geen vrijheid door wet, familie, omgeving, ….
Mensen mogen niet meer doen wat ze willen door de wet en regels.
> Er is voor sommige geen plaats om aan
zelfontplooiing te doen, wat negatief is
natuurlijk. Het is moeilijk om jezelf te zijn in sommige gevallen. De wetten en
regels zijn heel streng, je kan dus niet kiezen waar of hoe je leeft.
> Zonder
de wetten en regels zou de samenleving één chaos zijn, dus ze zijn wel nodig.
Ze zorgen er soms voor dat problemen of misverstanden worden opgelost. Dus
wetten en regels hebben ook wel hun positieve
aspect.
Weet jij ook nog enkele typische dingen over onze samenleving? Laat het zeker weten, aarzel niet. Vertel er ook bij of het positief of negatief is.
Kan er
ooit een 'goede' maatschappij zijn? Was er ooit een 'goede' maatschappij?
Kunnen wij mensen veranderen volgens dat wij het willen? Bestaat perfect zijn?
Mogen en kunnen we verlangen? Bestaat er een maatschappij of samenleving zonder
geweld? ... ik kan zo nog even doorgaan maar juiste antwoorden zijn er op deze
vragen niet te geven.
Ik wil wel eens de vraag 'hoe ziet een ‘goede’ samenleving er volgens jouw
uit?' Proberen op te lossen maar weet dat dit is persoonlijk iedereen denkt er
wel anders over.
Ik zou
redelijk veel willen veranderen. Eerst de grote cliché VREDE over heel de
wereld. Het is makkelijker gezegd dan gedaan. Stel je maar eens voor een wereld
of een leven zonder geweld, oorlog, vernieling, ... Dit kunnen we ons niet meer
voorstellen. Denk maar s ‘avonds als je naar de televisie kijkt op het nieuws
is geweld meestal één van de hoofdpunten. Kunnen we niet samenwerken tot één
samenleving?
De grote
kloof tussen rijk en arm moet weggewerkt worden. Mensen in de rijke landen zijn
niet meer gelukkig met wat ze hebben. Ze moeten altijd meer en meer hebben.
Maar de mensen in de arme landen zijn gelukkig met iets kleins. Ik vind dat
zeer belangrijk dat je blij of gelukkig kunt zijn met de kleine dingen die je
hebt of krijgt. Weet gewoon dat je soms gelukkiger kunt zijn zonder rijk te
zijn. Als je gewoon alles kunt kopen heb je geen verlangens meer. Verlangen is
ook een deel van een goede maatschappij. Verlangen is een kick en dat is ook
vaak positief en maakt je gelukkig.
Iedereen
moet gelijk behandeld worden. Of je nu een man of vrouw, kind of volwassen,
groot of klein, ... bent, het maakt niet uit. Iedereen gelijk voor de wet.
Bijvoorbeeld als je gaat solliciteren moeten beide geslachten gelijke kansen
hebben. Het kan niet zijn dat de mannen/vrouwen meer kans hebben om werk te
krijgen.
Heb
je zelf een idee over een 'goede' samenleving? Geef zeker je eigen mening hier
in de opmerkingen beneden dit artikel.