Kan er
ooit een 'goede' maatschappij zijn? Was er ooit een 'goede' maatschappij?
Kunnen wij mensen veranderen volgens dat wij het willen? Bestaat perfect zijn?
Mogen en kunnen we verlangen? Bestaat er een maatschappij of samenleving zonder
geweld? ... ik kan zo nog even doorgaan maar juiste antwoorden zijn er op deze
vragen niet te geven.
Ik wil wel eens de vraag 'hoe ziet een ‘goede’ samenleving er volgens jouw uit?' Proberen op te lossen maar weet dat dit is persoonlijk iedereen denkt er wel anders over.
Ik zou
redelijk veel willen veranderen. Eerst de grote cliché VREDE over heel de
wereld. Het is makkelijker gezegd dan gedaan. Stel je maar eens voor een wereld
of een leven zonder geweld, oorlog, vernieling, ... Dit kunnen we ons niet meer
voorstellen. Denk maar s ‘avonds als je naar de televisie kijkt op het nieuws
is geweld meestal één van de hoofdpunten. Kunnen we niet samenwerken tot één
samenleving?
De grote
kloof tussen rijk en arm moet weggewerkt worden. Mensen in de rijke landen zijn
niet meer gelukkig met wat ze hebben. Ze moeten altijd meer en meer hebben.
Maar de mensen in de arme landen zijn gelukkig met iets kleins. Ik vind dat
zeer belangrijk dat je blij of gelukkig kunt zijn met de kleine dingen die je
hebt of krijgt. Weet gewoon dat je soms gelukkiger kunt zijn zonder rijk te
zijn. Als je gewoon alles kunt kopen heb je geen verlangens meer. Verlangen is
ook een deel van een goede maatschappij. Verlangen is een kick en dat is ook
vaak positief en maakt je gelukkig.
Iedereen
moet gelijk behandeld worden. Of je nu een man of vrouw, kind of volwassen,
groot of klein, ... bent, het maakt niet uit. Iedereen gelijk voor de wet.
Bijvoorbeeld als je gaat solliciteren moeten beide geslachten gelijke kansen
hebben. Het kan niet zijn dat de mannen/vrouwen meer kans hebben om werk te
krijgen.
Dag Sofie
BeantwoordenVerwijderenDe noodzakelijke elementen nodig om tot vrede te kunnen komen, heb je al voor een groot stuk gemeld in bovenstaand artikel.
Graag wil ik nog melden dat om tot een goede samenleving te kunnen komen, iedereen vanaf de geboorte dezelfde kansen moet krijgen. Zo zou ieder kind recht moeten hebben op een voltijdse schoolopleiding tot een minimum leeftijd van 18 jaar. Van het uiterste noorden tot het uiterste zuiden van de wereld moet ieder kind verplicht naar school tot 18 jaar. Om dit de kunnen realiseren moet de schoolopleiding voor hen gratis zijn gefinancierd door een wereldorganisatie die er tevens ook voor zorgt dat alle scholen over verschillende continenten dezelfde leerstof kunnen aanbieden. Zo komt ieder kind met de zelfde kansen op de arbeidsmarkt. Momenteel kunnen arme kinderen niet naar school doordat deze te duur zijn, waardoor zij niet geschoold zijn en als gevolg een kat voor de vogel zijn. Met dit plan heeft ieder kind na zijn 18 jaar dezelfde kans en dit zou voor een groot stuk Jalozie en ongelijkheid tegen gaan. Na voltijdse schoolbaan kan ieder kind zijn eigen weg gaan en zelf zorgen voor zijn eigen toekomst. Doordat iedereen werkt aan zijn eigen toekomst zal er ook veel meer begrip zijn voor elkaar. Dat de éné meer wil dan de andere en er meer zal voor doen zal altijd bestaan, maar de ander zal hiermee ook kunnen leven. Elk kiest zijn eigen weg ,dit zorgt er ook voor dat de wereld vooruit gaat. Ook zou de wereld van iedereen moeten zijn , ook de grondstoffen. De basisgrondstoffen noodzakelijk om te leven (elektriciteit, water, gas, olie,.. ) zou voor ieder verkrijgbaar moeten zijn aan dezelfde prijs (enkel om de kosten te dekken zonder enige winstpercentage).
Dit zou de wereld al een heel stuk beter maken. Dit was mijn zicht op een mogelijke oplossing.
Bent u daarmee eens over deze 2 zaken ?
Sander
Dag Sander,
VerwijderenDank je wel om mijn idee over een 'goede' samenleving te lezen en daarop te reageren.
Inderdaad iedereen dezelfde kansen en mogelijkheden geven is nog soms te weinig in onze huidige maatschappij aanwezig. Ik vind het mooi hoe je het idee over ieder kind dat recht heeft op een schoolopleiding beschrijft. Natuurlijk zal dit wel moeilijk zijn om dat te realiseren over de hele wereld. Ze hebben niet in alle landen de kans om een school te plaatsen omdat er daar andere omstandigheden zijn. Zoals oorlog kan één van de aspecten zijn die dit idee tegenwerkt. Maar het idee is wel heel mooi. Zelf hoop ik ook dat alle kinderen de kans zullen krijgen om naar school te gaan. Inderdaad er zou meer begrip zijn voor elkaar en dat zou misschien ook voor minder ruzie of oorlog of meningsverschillen zorgen. Sander ik vind het idee echt mooi van je. Iets dat ik zeker zal onthouden.
De tweede zaak die je omschreef over grondstoffen zou inderdaad eerlijker moeten worden verdeeld. Momenteel is het niet eerlijk. De rijkere landen gaan alle grondstoffen gaan halen in armere landen maar wat krijgen ze ervoor terug? Niets of heel weinig. Dit aspect past ook heel goed bij het laatste thema over ecologie. We gebruiken te veel grondstoffen waardoor we de wereld vernielen. Er zal ook een dag zijn dat alle grondstoffen zijn uitgeput door te veel gebruik.
Ik ben het zeker eens over de twee zaken dat je beschreef. Alle bij je aspecten gaat over gelijke kansen en dat vind ik ook heel belangrijk.
Sofie