maandag 9 januari 2017

Kerstproject 2016: campagne welzijnszorg 2016

Campagne Welzijnszorg 2016

Ga op de website van Welzijnszorg (http://www.welzijnszorg.be/) op zoek naar haar campagne voor 2016 en beantwoord volgende vragen:

- Wat is de campagnetitel?
De titel dit jaar bij de campagne van Welzijnszorg is Samen tegen armoede.

- Waarover gaat deze campagne?
De campagne gaat erover dat 1 Belg op 7 in armoede leeft. In België zijn er 1.700.000 Belgen die in armoede leven. Maar vaak zien we het niet omdat ze dat proberen te verbergen. Deze campagne probeert ervoor te zorgen dat de mensen in armoede zich er niet moeten voor verstoppen. Er zijn vaak nog veel mensen die vooroordelen hebben over hen maar dat wil Welzijnszorg wegwerken. De campagne heeft ook een soort slogan: ‘Samen kunnen we het verschil maken. Want achter elk 1 op 7 staan er ook 6 die kunnen helpen.
De campagne wil geld inzamelen en dan opbrengst gebruiken voor projecten en organisaties die armoede bestrijden.

- 7 verhalen staan centraal in deze campagne. Kan jij je identificeren met één van die verhalen? Waarom (niet)? En welk van deze verhalen kan voor jou een bron van inspiratie zijn? Waarom?
Ja, ik kan me wel identificeren met het 2de verhaal. Het verhaal van Femke een jeugdwerkster die strijdt tegen taboes omtrent armoede. Ze komt uit een typische West-Vlaams gezin waar ze hard werken voor iedere cent. Ze verteld dat ze vroeger een typische tiener was en dat ze soms wel oppervlakkig bezig was met haarzelf. Ik denk dat ik mezelf daar ook wel kan in terugvinden. Ik zit zelf totaal niet in armoede en als ik iets nodig heb dan koop ik het. Nadat ze vertelde dat ze niets te kort heeft zegt ze dat het heel wat verandert door een armoedetraject in haar opleiding te krijgen. Ze krijg inzicht dat er veel mensen zijn die onder armoede lijden. Bij mij is dat ook zo vorige jaren op school hebben we al enkele keren gewerkt rond armoede. Telkens als we daarover nadenken in klas gaat er ook wel eens door mijn hoofd dat wij het wel goed hebben dat er mensen zijn die het veel slechter hebben.
Ik vind Femke wel een bron van inspiratie. Het meisje weet dat ze maar één jaar zekerheid heeft van haar werk als jeugdmedewerkster en toch zet ze haar 120% in. Ze doet ook aan vrijwilligerswerk wat ik een mooi initiatief vind. Zelf doe ik niet aan vrijwilligerswerk maar toch denk ik het ooit te doen. Ze zoeken nog veel mensen die dat willen doen daarom dat zij een bron van inspiratie is. 


Vele scholen ondersteunen de campagne van Welzijnszorg en dragen actief hun steentje bij. Vind jij het belangrijk dat scholen deze campagne blijven steunen? Waarom (niet)?

Ja, ik vind het heel belangrijk dat scholen deze campagne steunen. De school moet goed doen en het voorbeeld geven aan de kinderen. De school moet de kinderen opvoeden en leren dat campagnes steunen goed is. Ook het thema van de campagne is belangrijk zoals hier armoede. Misschien zitten er wel enkele kinderen in de klas die in armoede leven. Ze schamen zich er misschien voor en verbergen dat ze in armoede leven. Maar doordat de school aan deze campagne meewerkt weten die kinderen dat ze worden gesteund. Dat ze aanvaardt worden dat het niet erg is om in armoede te leven. De andere kinderen de niet in armoede leven zien door deze campagne in de klas te tonen de echte realiteit. Er zijn misschien wel kinderen die alles krijgen van hun ouders maar die niet beseffen dat niet iedereen dat heeft. Daarom dat het belangrijk is dat de school toont hoe de realiteit is. Ik vind het belangrijk dat ieder kind zich op school goed voelt of je nu gewone kleren of merkkleren hebt dat zou ik de kinderen ook zeker duidelijk willen maken. Kinderen moeten weten dat er heel wat verschillen zijn tussen elkaar. Ze moeten weten dat niet alles rozengeur en maneschijn is. Ik denk dat de ouders van de kinderen die in armoede leven zich ook meer gewaardeerd en aanvaard zullen voelen.

Stel dat jij door jouw school verantwoordelijk wordt gesteld voor het organiseren van verschillende activiteiten rond Welzijnszorg. Welke activiteiten (minimum 3) zou jij organiseren en waarom zou je juist voor deze activiteiten kiezen? Wat wil jij dan ook bereiken met deze activiteiten?
- Soep op de stoep is een actie die georganiseerd word door Welzijnszorg. Het is de bedoeling dat je soep verkoopt en dan al het ingezamelde geld aan Welzijnszorg geeft. Je kan deze actie doen om mensen samen te brengen en duidelijk te maken dat ze die actie doen omdat ze samen tegen armoede willen vechten. Misschien ontstaan er wel nog activiteiten door de mensen die komen en het een mooi initiatief vinden. Met deze activiteit wil ik bereiken dat je op een toffe manier geld kan inzamelen voor een goed doel.
- Bij mij zowel in het lager als in het middelbaar werd er een sober maal georganiseerd. Dat was één middag in het schooljaar waar iedereen op school kon eten en dan kreeg je een tas soep en een grote ovenkoek. Dit deden we dan om te denken aan al de mensen die moeten overleven op water en brood. Zelf zou ik zeker die actie willen verder zetten als ik les ga geven. Iedereen die mee wil doen kan geld geven bijvoorbeeld 1euro. Al het geld gaat dan naar Welzijnszorg. Op deze manier laat je de kinderen zelf meewerken en ondervinden hoe het is om in armoede te leven.
- Ook een actie die in het kleuter en lager heb gedaan was lopen of zwemmen voor een goed doel. Deze activiteit zou ik ook graag organiseren voor Welzijnszorg. Door de kinderen zelf iets te laten doen (lopen, zwemmen, bewegen,…) laat je ze zelf geld inzamelen en tonen dat het niet moeilijk is om je in te zetten voor een goed doel.
- Ik zou de oudste kinderen van school een infoavond laten maken in groepjes. De infoavond gaat dan over Welzijnszorg. De kinderen werken in groepjes uit wat Welzijnszorg doet,  waarvoor ze staan, wat hun visie is, wie ze helpen, …. Daarna krijgen ze een brief mee naar huis en mogen ouders, grootouders, vrienden komen kijken naar de voorstelling van de kinderen maar ze moeten dan een kleine bijdrage doen van 1euro ofzo en al het ingezamelde geld gaat dan naar Welzijnszorg. De bedoeling van deze activiteit is dat zowel de kinderen als de ouders iets bijleren over Welzijnszorg.
- Ik zou misschien de kinderen zelf vragen of zij een activiteit weten om te organiseren. Zo zijn ze zelf bezig met denken over hoe ze de mensen kunnen steunen en acties verzinnen.
- Ik zou de kinderen een getuigenis voorlezen over iemand in armoede en daarrond een klasgesprek voeren. Met deze activiteit laat je de kinderen denken over armoede en misschien vertellen ze zelf ook getuigenissen van zichzelf of over iemand die ze kennen. 

Kerstproject 2016: stellingen

Stellingen

Noteer jouw gefundeerde (!) mening over twee van volgende stellingen:
- Als je wilt werken, kan je werken.
- Schulden? Eigen schuld, dikke bult.
- Indien de rijken een klein stukje van hun rijkdom afdragen, is het armoedeprobleem opgelost.
- Armen zouden geen uitkering mogen krijgen omdat dit hen verhindert om zelf iets aan hun situatie te doen.
- Iedereen is gelijk voor de wet: elektriciteit moet worden afgesloten bij iedereen die zijn rekening niet betaald.
- De regering kan er voor zorgen dat er in ons land geen armen meer zijn.
- Kinderen uit kansarme gezinnen zijn moeilijk handelbaar in de klas omdat ze vaak geen goede opvoeding gehad hebben.
- We hebben al genoeg problemen in ons land, we moeten geen andere mensen opvangen.

Als je wilt werken, kan je werken.
Met deze stelling ga ik voor een groot deel akkoord en een deel niet akkoord. Waarom ga ik akkoord? Als je iets wilt dan kan je het denk ik. Als de wil er is zal je meer gemotiveerd zijn om iets te doen. Als je niet wilt zal je minder gestimuleerd worden. Dus als iemand wil werken dan kan het meestal. Ik zeg wel meestal en dat is omdat ik ook een deeltje niet akkoord ga met deze stelling. Er zijn mensen die willen werken maar het kan voor hen niet door omstandigheden. Één van die omstandigheden kan bijvoorbeeld zijn dat de persoon geen diploma heeft. Bijvoorbeeld iemand wil dokter worden maar heeft geen opleiding gevolgd. Dan zal die persoon niet kunnen worden wat hij wil. De persoon wil wel maar kan niet.
Ik denk dat er in onze maatschappij ook soms te hoge eisen zijn om iedereen te laten werken. Ze willen wel maar worden niet altijd aanvaard door verschillende aspecten: geslacht, afkomst, …. Wat eigenlijk niet zo mogen want iedereen moet gelijk zijn voor de wet. Er zijn ook bijvoorbeeld mensen die een bepaald letsel of ziekte hebben waardoor ze niet kunnen werken. Ze willen misschien wel maar kunnen niet. Natuurlijk kan het ook het omgekeerde zijn je kan wel maar sommige willen niet. Dus deze vorm komt ook nog voor. Mensen die eigenlijk genoeg capaciteiten hebben om iets te doen maar niet willen. Dat komt dan door misschien al voorgaande jobs of werken dat de persoon heeft uitgevoerd.

Dus deze stelling klopt deels wel en niet. Ik denk dus dat er verschillende mogelijkheden kunnen zijn gebaseerd op deze stelling:
- Als je wilt werken, kan je werken.
- Als je wilt werken, maar je kan niet altijd werken.
- Als je niet wilt werken, maar je kan wel. 


Schulden? Eigen schuld, dikke bult.



Hier is het opnieuw en twijfel geval. Een deel klopt wel maar een deel ook niet. Het is juist dat sommige mensen zichzelf in de schulden hebben gestopt door niet verstandig met hun geld om te gaan. Met niet verstandig met hun geld om gaan bedoel ik verkeerde dingen kopen, gokken, …. Ik denk dat één van de verkeerde dingen kopen drugs of sigaretten is. Mensen worden er verslaafd aan waardoor ze er blijven kopen. Men verspilt eigenlijk zo heel wat geld. Ik zocht even informatie op over hoeveel sigaretten en persoon per dag rookt. Dit is rond de 10 à 14 sigaretten en een doosje kost ongeveer €5,50 voor 20 sigaretten. Er bestaat daar een rekenmeter voor hoeveel je zou kunnen besparen. Zoals je kan zien op de afbeelding hieronder kan dat heel wat zijn na een lange tijd. Na één jaar kom je rond de € 1.003,75. Dit is eigenlijk een beetje meer dan een leefloon dus dat zou goed zijn als je dat kon besparen.   Ook gokken is een verslaving zoals bij drugs of sigaretten. Je verspilt zelf je geld en dan is het inderdaad je eigen schuld.

Langs de andere kant zijn er ook mensen die er niet kunnen aan doen dat ze in de schulden zitten. Sommige mensen hebben het gewoon van thuis uit meegekregen. Zoals mensen die al zoveel generaties in armoede leven is het moeilijk om daar uit te komen. Ik zag over laatst een reportage over arm Vlaanderen. (Mijn mening kan je hierover ook vinden op mijn blog bij het thema samenleven.) In de reportage vertelde een jongentje dat zijn papa niet heel veel centjes heeft en dat hij het zelf ook moeilijk zal hebben. Maar hij wil er alles aan doen om eruit te komen. Dus bij die mensen is het helemaal niet hun eigen schuld. Ze zijn er gewoon mee opgegroeid en ze kregen de schulden mee van thuis uit.
Er zijn ook mensen die in schulden komen door letsels of ziektes te hebben. Mensen willen genezen maar de dag van vandaag kosten operaties, transplantaties, behandelingen, …. heel veel geld. Waardoor ze misschien wel leningen moeten afsluiten om aan hun gezondheid te kunnen werken. Er zijn ook mensen die ziek of letsels gekregen hebben door bijvoorbeeld een ongeval meegemaakt te hebben. Deze mensen kunnen er zelf totaal niets en doen is het hun schuld niet als ze in de schulden zitten. Er zijn ook mensen die door bepaalde situaties in de problemen komen doordat bijvoorbeeld hun woning is afgebrand of doordat er inbraken zijn geweest. Ik ken mensen waar ze hebben ingebroken en heel wat hebben meegenomen.  De mensen kunnen er zelf niets aan doen want ze hadden zelfs een alarmsysteem geplaatst maar ze waren te laat ter plaatse. Dus opnieuw is het niet hun eigen schuld dat ze schulden krijgen.

Als eindconclusie heb ik dus dat deze stelling niet juist is voor iedereen. Het is te zien hoe je in de situatie van schulden bent terecht gekomen. 

Kerstproject 2016: budgetoefening

Budgetoefening
Maak de onderstaande budgetoefening. Probeer daarbij een schatting te maken van hoeveel geld jij nodig zou hebben per maand om jouw huidige levensstandaard aan te houden, mocht je alles zelf moeten betalen.



Geschatte maandelijkse uitgave
Voeding

125 euro
Kleding

50 euro
Gezondheid (persoonlijke
hygiëne, dokter, tandarts…)

45 euro
Huisvesting (woning,
elektriciteit, water,
verwarming…)

750 euro
Veiligheid (verzekering,
rookmelder, veilige sloten…)

120 euro
Rust en ontspanning
(vakantie, cultuur, tv, dvd…)

50 euro
Onderhouden relaties (gsm,
computer, internet, fototoestel,
dieren…)

100 euro
Vervoer (wagen, openbaar
vervoer…)

200 euro
Onvoorziene kosten

75 euro


Totaal:  1515 euro


Ga nu op zoek naar het loon van een beginnend leerkracht in het basisonderwijs. Hoeveel bedraagt dit loon?
Het loon van een beginnende leerkracht in het basisonderwijs bedraagt ongeveer 2.325,13 euro bruto. Dat is dan ongeveer 1.537,34 euro netto.

Zou jij jouw huidige levensstijl (zie budgetoefening) kunnen betalen met het loon van een beginnend leerkracht?
Ja, ik zou mijn levensstijl juist kunnen betalen maar er is niet veel over. Maar ik denk dat die huidige levensstijl van maand tot maand heel wat kan verschillen. Want je bent niet iedere maand ziek of je hebt niet iedere maand de onvoorziene kosten nodig.  Ook kledij kan verschillen bijvoorbeeld een gewone maand ga je niet altijd nieuwe schoenen of kleren nodig hebben. Maar als het seizoen verandert of er is een feestje dan gebeurt het wel eens dat ik iets nieuws koop.

Waar zou jij op besparen, mocht jouw loon ontoereikend zijn om jouw huidige levensstijl aan te houden? Waarom?
Ik zou op verschillende dingen proberen te besparen:
- Voeding: als er ergens een restje is van ’s middags niet zomaar weggooien of aan de kippen geven maar ’s avonds op eten. Ik zou dat doen omdat je dan al het eten dat je gekocht hebt nuttig gebruikt. Ik zou ook geen onnodige eten kopen. Want het gebeurt wel eens dat je iets lekkers ziet liggen en dat meeneemt. Dit zal ik dan moeten laten liggen.
- Kledij: niet iedere maand nieuwe kleren kopen maar wel eens twee keer hetzelfde dragen. Kledingstukken en schoenen kosten veel geld. Door meer hetzelfde te dragen en eens anders te combineren krijg je nog altijd leuke dingen en het is beter voor de portefeuille.
- Rust en ontspanning: minder op vakantie gaan. Of minder ver op reis gaan en eens gewoon een fietsvakantie doen zal al veel besparen. Misschien minder tv kijken en eens een boek lezen. Het zal er allebei voor zorgen dat je nog altijd ontspant of tot rust komt maar dan zal je minder moeten betalen.
- Vervoer: als het mogelijk is met de fiets of te voet ergens naartoe gaan in plaats van met de auto. Je zal minder moeten tanken gaan tanken als je vaker met de fiets gaat. Het is natuurlijk ook beter voor het milieu er zullen minder uitlaatgassen zijn.

Door omstandigheden moeten sommige mensen het stellen met een leefloon van €833,71 per maand. Zou jij nog altijd jouw huidige levensstijl kunnen aanhouden? En op welke zaken zou jij besparen, mocht dit leefloon ontoereikend zijn om jouw huidige levensstijl aan te houden? Waarom?

Ik zou mijn huidige levensstijl niet kunnen aanhouden met een leefloon van €833,71 per maand. Ik heb al heel wat zaken hierboven opgenoemd waar ik zou op besparen maar ik denk dat ik dan nog veel meer zal moeten doen zoals:
- Voeding: minder dure dingen kopen. Misschien als dat echt nodig is naar de voedselbank gaan waar je goedkoper en toch van goeie kwaliteit eten kan verkrijgen.  Maar als dit niet noodzakelijk is zou ik gewoon erop letten dat ik seizoensgebonden groenten en fruit koop. Dat het goedkoopste ook wel goed is.
- Kledij: ik zou letten op de prijs voor ik iets koop. Ik zou ook niet iedere maand iets nieuws kopen. Als het echt heel nodig is kan je volgens mij ook terecht in kringloopwinkels. Ik vind de kringloopwinkel wel een mooi project maar zelf ben ik er nog nooit geweest en zou ik er eerlijk gezegd niet gaan. Ik zou liever sparen voor iets nieuws dat niemand heeft aangehad dan iets kopen dat al gebruikt is.
- Gezondheid: ik denk dat ik hier zou op besparen omdat gezondheid het belangrijkste is. Als je gezondheid slecht is ga je snel achteruit op alle vlakken volgens mij. Want als je ziek bent kan je niet meer werken en kan je ook geen loon meer krijgen. Als je ziek bent kan je weinig tot niets meer doen. Daarom zou ik niet besparen bij gezondheid.
- Huisvestiging: ik zou als iemand die alleen is een klein appartementje zoeken zodanig dat de huishuur of afbetaling minder groot is. Ook alle elektrische apparaten uitschakelen en niet op stand-by zetten. Dit is iets wat ik momenteel totaal niet doe veel van de apparaten staan op stand-by. Ook enkel de lichten aanleggen als het nodig is of enkele en de kamer dat ik ben. Het water zou ik niet onnodig laten lopen. Geen lange en uitgebreide douches nemen en sowieso al een douche pakken in plaats van een bad. Als ik mijn tanden poets minder water laten lopen terwijl ik poets. Het zijn allemaal kleine dingen maar ik denk dat ieder klein ding helpt besparen. Ook de verwarming zou ik een graadje lager zetten en gewoon nog een dikke trui aandoen.
- Veiligheid:  ik zou ook bij veiligheid niet besparen. Veiligheid is ook veel te belangrijk. Als er iets gebeurt moet je verzekerd zijn. Als je niet verzekerd bent zal ik waarschijnlijk nog mee in schulden of geldtekort zitten.
- Rust en ontspanning: ik zou weinig of niet veel meer op reis gaan. Op reis gaan is niet noodzakelijk en daarop zou ik bijna als eerste besparen. Ook ontspannen op vlak van in een sportgroep zitten zou ik afschaffen. Ik sport heel graag maar dan zou ik gewoon op mijn eentje thuis of op straat wel sporten.  
- Onderhouden relaties: voor een GSM of TV abonnement zou ik het laagste proberen te zoeken. Ik zou ook geen dure GSM willen. Een GSM waarmee je kan bellen en sms’en zou voldoende zijn.   
- Vervoer: ik zou meer met de fiets of te voet ergens naartoe gaan. Het is veel beter om te besparen op de kosten van de auto. Als het echt niet mogelijk is om met fiets of te voet te gaan zou ik het openbaar vervoer nemen om weg te gaan.
- Onvoorziene kosten: ik denk dat ik ook opnieuw niet zou besparen op onvoorziene kosten want je weet nooit wat je voorvalt. 

zondag 8 januari 2017

Actualiteit

De Kesel: "Islam integreren in onze samenleving"45
Door: redactie
25/12/16 - 14u47  Bron: vtmnieuws.be
VIDEO Dé grote uitdaging voor de islam in Europa is om zich te integreren in onze moderne samenleving. Dat zegt kardinaal Jozef De Kesel op Kerstmis in de studio van VTM NIEUWS. "Zij zijn het gewoon om te leven in een cultuur die zelf de moslimcultuur is. De uitdaging voor hen is om dat te doen binnen de grenzen van de katholieke cultuur."
"Als de moslims iets kunnen leren van de katholieke kerk, dan is het dat ze zich moeten situeren binnen de grenzen van de moderne samenleving", zo zegt kersvers kardinaal Jozef De Kesel. "Dat is de grote uitdaging voor de Europese islam: zichzelf inpassen in de moderne samenleving, met vol respect voor de verworvenheden van de moderne cultuur." 

"We zullen het samen met de islam moeten doen", denkt De Kesel. "Er is geen andere toekomst voor ons dan een samenleving waarin we samenleven met de islam. We moet elkaar niet alleen verdragen, maar we moeten samen een samenleving opbouwen. Het is gevaarlijk om terecht te komen in een wij-zij-dialectiek. Dat is precies wat Islamitische Staat, of Daesh, voor ogen heeft", zegt De Kesel.

"Vrouwen priester? Dat ligt nog moeilijk"

Kardinaal De Kesel heeft de naam een progressieve kerkleider te zijn. Zo vindt hij dat getrouwde mannen tot priester gewijd moeten kunnen worden. "Het is belangrijk om daarvoor te ijveren", vindt De Kesel. "Er zijn mannen die in aanmerking komen om priester te worden, maar dat nu niet kunnen."

En wordt het dan ook tijd om vrouwen tot priester te wijden? "Dat ligt een pak moeilijker", zegt De Kesel in VTM NIEUWS. "De paus zegt dat het niet aan de orde is. Het ligt cultureel nog zeer moeilijk."

Het artikel gaat over twee verschillende culturen: moslimcultuur en de katholieke cultuur. Beiden hebben ze andere regels gekregen door hun God maar toch moeten ze proberen samen te werken. In het artikel vertellen ze ook dat het belangrijk is dat ze respect hebben voor elkaar. Ze kunnen leren omgaan met elkaar. We zullen moeten leren leven in deze moderne cultuur. We zullen zelf een samenleving moeten opbouwen zoals ze zeggen in het artikel. 
Is het haalbaar? Ja, dat denk ik wel ik ben er zeker van dat iedereen kan en als die wil samenleven. Als iedereen een beetje moeite doet om het te proberen moet het zeker lukken. 

zaterdag 7 januari 2017

De omgevingscirkels

In de les over verbondenheid leerden we over de omgevingscirkels. Dat zijn 5 levensdomeinen volgens Anouk Dupuydt. Ze wil dat we ons opnieuw verbinden met enkele zaken. 


Verbondenheid met zichzelf

We moeten zelf zoeken naar onszelf door onze gevoelens, verlangens en gedachten. We moeten ons goed voelen in ons vel. Dit kunnen we enkel doen door onze positieve en negatieve kanten van onszelf te aanvaarden. 

Verbondenheid met andere(n)

We blijven mensen en mensen hebben nu eenmaal contacten nodig. Als mensen elkaar ontmoeten is er altijd contact aanwezig. Ze kunnen zich dan ook verbinden wanneer het contact goed is doordat ze respect tonen voor elkaar, elkaar aandacht geven, .... 
 

Verbondenheid met het materiële

Door verbonden te zijn met het materiële leer je verantwoordelijk en zorg te dragen voor het materiaal. Voorbeeld in klas ga je niet zomaar in iemand zijn pennenzak zitten want ten eerste het is niet van jouw en ten tweede wie weet zit er iets dierbaars in voor de persoon. Of als je iets mag gebruiken van iemand ben je voorzichtig dat het niet kapot is om terug te geven. 

Verbondenheid met de groep/ samenleving/ cultuur

Mensen maken deel uit van grote en kleine groepen. Bijvoorbeeld de samenleving is een grote groep. Maar in die groepen moeten ze de mogelijkheid krijgen om verbindingen te maken. Ze kunnen verbonden worden door respect te hebben van groep tot groep tegenover elkaar. Iedere groep/ samenleving/ cultuur is anders. De ene heeft die mogelijkheden de andere andere. Toch moeten ze allemaal samen leven. Als voorbeeld heb ik de jeugdbewegingen in mijn gemeente. Er zijn zovele verschillende groepen van jongens, groepen van meisjes en toch moeten ze allemaal in één gebouw hun gerief leggen en samenkomen. Deze groepen hebben andere kwaliteiten en mogelijkheden en toch voelen ze zich verbonden omdat ze samen in de jeugdbeweging zitten.

Verbondenheid met het levensgeheel/ de natuur

Hier in deze verbondenheid komen alle andere verbondenheden samen. Alles vormt hier één groep, dit is het grote geheel. Bijvoorbeeld later wil ik met mijn klas naar het bos gaan. Niet enkel voor over de bladeren of over de omgeving te praten. Maar ook voor aan te tonen hoe mooi de natuur is en dat je er ook mee verbonden kunt zijn. Je kan in het bos dan ook spelletjes spelen zodanig dat de klas één groep wordt. De bomen en struiken zijn dan het materiële waar ze respect moeten voor hebben. 

Mens in de natuur bij verschillende wereldreligies

Natuur en Christendom

De natuur is een belangrijk deel van de wereld volgens het christendom. God heeft de natuur gemaakt want volgens de christenen kan dat niet uit de oerknal komen zo iets mooi. De natuur is dus een deel van het scheppingsverhaal de natuur is één van de eerste dingen dat gemaakt zijn door God daarna pas de mens. God is de heerser van de wereld en leent hen ons die wereld. Wij krijgen het niet zomaar de mens moet er goed voor zorgen zodanig dat de mensen na ons nog een mooie wereld hebben.

Natuur en Hindoeïsme

De hindoes zijn zeer begaan met de natuur. In alle levende wezens denken ze dat er iets van het goddelijke inzit. Daarom hebben ze heel veel respect voor de natuur. Ze denken ook dat er in de natuur dingen een ziel kunnen hebben. Oude bomen, groten, ... worden gezien als woonplaatsen van geesten. Nog iets waardoor ze tonen dat ze respect hebben voor de natuur is dat je andere wezens geen pijn mag doen. Hindoes gebruiken nooit geweld. Ze hebben zelf een heilig dier: een koe.  

Natuur en Boeddhisme

De aarde wordt gezien als een levend wezen. Als de mensen goed samen werken dan is de aarde gezond. Maar doen de mensen dan niet dan is de aarde ziek of kan dat de ondergang betekenen. De boeddhisten zien zichzelf ook als een onderdeel van de natuur. Als onderdeel mag je zelf geen onderdelen vernielen. De boeddhisten zien het ook dat we hier op aarde gewoon op bezoek zijn. Daarom moeten we zeker respectvol en voorzichtig zijn. Hun voorbeeld van hoe mooi de natuur kan zijn is de lotusbloem. De bloem groeit vanuit de modder als een prachtige bloem naar het licht. Als iemand de leer van Boeddha volgt dan gebeurt net hetzelfde met de mens. 

Natuur en Islam

Het Turkse Tema (een organisatie) wil Turken bewust maken van de noodzaak om erosie te bestrijden. Erosie is het wegspoelen van vruchtbare grond. De organisatie Tema heeft 250 000 leden. De oprichter wordt nu 'Vader Aarde' genoemd. In Nederland hebben ze ook een afdeling. In de Koran staat dat ze andere levende wezens van groot belang zijn. De kleur van de islam is volgens de Nederlandse vertegenwoordiger groen. Mohammed zou volgens hen de eerste stichter van een natuurreservaat zijn. 

Natuur en Jodendom

De natuur is aan de joden gegeven door de god Jahweh. De mens moet goed leren omgaan met de natuur. De natuur is er voor te gebruiken zoals eten nemen uit de natuur mag. Maar de natuur mag je niet kapot maken want dan maak je God kapot volgens hen. Er zijn heel wat joodse organisaties die zich richten op de natuur. Ze willen dat iedereen wordt opgevoed met de natuur. De natuur is niet enkel positief, de natuur wordt ook gebruikt om straffen te geven. Zoals de milieuvervuiling zien de joden als straf omdat we niet goed omgaan met de natuur.

Allerzielen


Allerzielen is één van de manieren voor de christenen om de overledenen te herdenken. We denken misschien wel het hele jaar aan hen maar Allerzielen is dan een nog een specifieke dag om dit te doen. Vele mensen gaan dan naar begraafplaatsen om hun dierbaren te gaan bezoeken. Vaak zetten ze dan ook kaarsjes en bloemen op de graven. Je kan hier ook een filmpje over vinden via volgende link: http://www.schooltv.nl/video/allerzielen-de-dag-waarop-katholieken-aan-hun-overledenen-denken/.

Hossam (13): Ze trokken mijn nagels uit

In een reportage over martelingen vertellen enkele slachtoffers wat er met hen gebeurde. De mensen in het filmpje zijn allemaal nog jonge mensen. Ze zijn mishandeld op lichamelijk vlak. Daarom dat vele fysiek lijden. Het is gruwelijk om de mensen het te horen vertellen en wetend dat dit nog altijd gebeurd. Natuurlijk zijn er ook wel organisaties die hiertegen vechten. Zoals Human Rights Watch.

Het filmpje kan je vinden via deze link: http://nos.nl/video/391198-hossam-13-ze-trokken-mijn-nagels-uit.html.

Anne

Anne, een vrouw van 28 jaar maar ze weet dat ze niet lang meer te leven heeft. Hoe zij ermee omgaat legt ze uit in een filmpje. Als ze haarzelf moet omschrijven noemt ze haarzelf een levensgenieter. Omdat ze niet moet gaan werken en kan genieten van haar omgeving. Anne heeft vijf maanden chemo gehad. Maar merkte pas achter de vijf maanden dat het niet hielp. Daarom heeft ze beslist om ermee te stoppen. Ze weet natuurlijk wel dat ze ziek zal blijven en vroeg zal sterven. Ze weet dat ze iedere dag zieker wordt.

Hoe gaat ze ermee om?
Ze gebruikt muziek om te zeggen hoe ze zich voelt. Ze gebruikt muziek om na te denken.
Ze spreekt veel af met vrienden en familie. Nu pas merkt ze hoe belangrijk ze voor haar zijn. Ze zegt dat de ziekte haar volwassen heeft gemaakt.
Anne gelooft heel hard. Ze denkt niet aan waarom ik? waarom niemand anders?. God is voor haar belangrijk omdat hij toont wat liefde is. Ze zegt ook dat God ervoor zorgt dat ze liefdevol omringt wordt.
Ze is wel bang om de weg naar de dood in te slaan. Ze is dan weer niet bang van de dood zelf. De weg ernaartoe wil ze mensen bedanken en zeggen dat ze hen graag ziet. Maar ze is bang dat ze iemand gaat vergeten.

Ik vind Anne een heel sterke vrouw. Ze weet dat ze geen lange weg meer kan afleggen maar toch blijft ze geloven en sterk zijn.






Waar bevind ik me op vlak van ecologie?


Ik zou mezelf bij de onschuldige wachter plaatsen. Ik werk wel milieubewust met materialen. Ik zal thuis ook sorteren, zorgen dat we niet te veel elektriciteit gebruiken, niet altijd een bad nemen, .... Ik doe veel om goed te doen voor de natuur. Maar eigenlijk vind ik dat de overheid ook iets mag doen. Ze maken een klimaatakkoord maar werken er niet veel aan. Of ik heb er toch niet heel veel van gemerkt. Ik ben er mij van bewust dat de wereld moet veranderen maar dan moet iedereen meedoen.

Waar zou jij jezelf plaatsen?

Dear future generations: sorry


In de les zagen we dit filmpje over een man die sorry zegt tegen de toekomstige mensen omdat hij vind dat we alles voor hen kapot hebben gedaan. Nadat onze docente dit filmpje getoond had weet ik nog was het heel stil in klas. Niemand wist wat te zeggen, ik was echt geraakt door het filmpje. Wat raakte er mij precies? De tekst was zo goed gevonden. Hij speelde echt alsof hij tegen de toekomst praatte.

Wat vind jij van dit liedje?

Peter Tom Jones


Peter Tom Jones wil de mensen wakker schudden. Hij legt in zijn presentatie de relatie tussen de aarde dus de mensen en het economische systeem uit.
Hij zegt dat de aarde 3 grote functies heeft:
- De aarde is de leverancier van grondstoffen.
- Een andere dienst dat hij levert is.
- Milieudiensten.

Hij wijst erop dat de huidige situatie slecht bezig is. De grondstoffen zijn uitgeput, afvalstromen wordt veel te veel en de milieudiensten worden te veel gebruikt. Net als prof. Tim Jackson wijst hij erop dat de aarde de mens bijna niet meer aan kan. De mondiale ecologische voetafdruk is 50% meer dan het draagvlak van de aarde aan kan.

Jagten


Het is een film die gaat over enkele vormen van lijden. De film gaat over een leider op de kleuterschool die verdacht wordt van seksueel misbruik. Maar eigenlijk is Lucas de leider volkomen onschuldig. Niemand gelooft hem totdat zijn beste vriend het bewijs zijn dochter hoort zeggen dat het allemaal verkeerd was wat ze heeft gezegd over hem. Dat het dom was van haar. Theo, de vader van het meisje en beste vriend van Lucas gelooft dat hij niets heeft misdaan en gaat naar hem toe.

De eerste vorm van lijden die voorkomt is psychisch lijden. Lucas wordt door heel de omgeving gepest. Mensen komen zijn ruiten bijvoorbeeld ingooien. Een andere vorm van lijden die hier voorkomt is sociaal lijden. Mensen verbreken allemaal hun contact met Lucas omdat ze denken dat hij misbruik heeft gemaakt van de kinderen.

Zelf heb ik de film nog niet gezien. Maar ik denk wel dat het een mooie film is als ik het verhaal las.

prof. Tim Jackson

De prof begint met het thema hoop. Hij probeert onmiddellijk alle aandacht te trekken door met dit onderwerp te beginnen. Hij vertelt over geloven in verschillende zaken zoals de technologie. Hij zegt dat de mens een slim wezen is soms. Daarmee bedoelt hij dat de mens slim genoeg is om de problemen op de wereld op te lossen. Daarna begint hij over het economisch systeem. Hij legt het uit aan de hand van volgend schema:

Mensen investeren omdat ze nieuwe dingen willen. Het materiële is belangrijk voor ons. Dat vind ik wel een goed argument dat we altijd bezig zijn met het materiële. Het schema is eigenlijk een combinatie van het sociale aspect en het economische systeem. We hebben de dag van vandaag veel meer nodig dan een kledingstuk. We willen allemaal een auto, TV, op vakantie gaan, ....

Eigenlijk kunnen we heel evidente dingen doen om de klimaatopwarming tegen te houden maar dat doen we niet. Dit is een heel juist argument. We willen de klimaatopwarming tegen houden maar doen bijna niets. Terwijl het eigenlijk de kleine dingen ook zijn die tellen. Zoals spaarlampen gebruiken in huis.

De volledige lezing van prof. Tim Jackson over welvaart zonder groei kan je vinden via volgende link: http://www.ted.com/talks/tim_jackson_s_economic_reality_check.

Duurzame ontwikkelingsdoelen 2016-2030

Er werden millenniumdoelstellingen voor 2015 gemaakt, je kan merken dat er een grote vooruitgang is geweest op verschillende vlakken.

Er zijn nu nieuwe doelen opgesteld voor 2030. De doelen zijn gebaseerd op 5 pijlers: people, prosperity, planet, peace en partnership. De nieuwe duurzame ontwikkelingsdoelen voor 2030 kan je hieronder zien. 

Duurzaam leven

Je kan nadenken over je eigen levensstijl aan de hand van volgende puntjes:

Duurzame voeding

Er is een te groot verschil in de wereld tussen hongersnood en voedseloverschotten. De ene helft van de wereld heft veel te veel en de andere kant van de wereld heeft geen of nauwelijks eten. We eten te vaak vlees en fastfood. We eten te veel vlees, vis en eten weinig seizoensgebonden.
Vlees is belangrijk voor de eiwitten maar wij nemen er te veel op. De belgen zijn één van de grootste vleesverbruikers van de wereld. Dit kan zware gevolgen hebben op het dierenwelzijn. We kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat er dieren uitsterven. Vlees eten heeft eigenlijk ook gevolgen voor onszelf het verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, overgewicht, diabetes en sommige kankers. 
Vis is eigenlijk niet de duurzame oplossing. Als vissen moeten worden gekweekt moeten ze eerst een grote hoeveelheid vis vangen. Om bijvoorbeeld 1 ton zalm te produceren, moet 5 ton wilde vis worden gevangen.
Vegetarisme kan ook helpen maar niet iedereen is voor. De grootste uitdaging is om regionale, seizoensgebonden, vleesarme en fairtradevoedingspatronen niet enkel gezonder en rechtvaardiger is, maar ook milieuvriendelijk. 

Duurzame mobiliteit

Er is de laatste jaren een hoge uitstoot van broeikasgassen en dat komt vooral door de vele auto's die er zijn. Er is een enorme goei van privé-auto's, vrachtvervoer en vervoer per binnenschip. Dus de grootste reden dat die middelen worden gebruikt is transport. De laatste jaren zijn er ook veel meer
verkeersongelukken. 
We leven bij manier van spreken in een 'autosamenleving'. De politiek probeert ecosteden te maken maar momenteel is daar nog weinig van te merken. Er zijn wel enkele oplossingen voor het autoprobleem:
- het openbaar vervoer gebruiken in plaats van auto,
- de fiets nemen in plaats van auto,
- vrachtvervoer vervangen door spoor en binnenscheepvaart,
- aan carpooling doen,
- auto delen met huisgenoten, buren, ....

Duurzaam toerisme

Er zijn zowel voordelen als nadelen aan toerisme. Het voordeel is dat mensen misschien meer tolerantie tonen in de wereld omdat ze de andere op een andere manier zien leven. Maar natuurlijk zijn er ook veel nadelen. 
Toerisme wordt gelinkt aan op reis gaan. Dat betekent voor de mensen ontspannen mooi verblijf, airco, mooie verlichting, veel voedsel, een golfterrein, een zwembad en het belangrijkste het transport. Het transport is de laatste jaren vooral het vliegtuig geworden. Toeristen leggen een druk op de kwetsbare ecosystemen. Het is namelijk zo dat toeristen vaak veel meer water gebruiken dan thuis. Het vliegverkeer is heel milieuvervuilend en niet iedereen kan het zich permiteren om te vliegen. Dit is alles omtrent de millieu- impact.
Er is ook nog zo iets als de culturele impact. Er is vaak een gebrek aan respect voor de lokale sociale en religieuze waarden. Dat is niet altijd bewust want niet iedereen heeft de kennis over hun gebruiken en gevoeligheden. Een jaar geleden ging ik met school op reis en we bezochten daar een kerk maar alle mensen met een short mochten niet binnen. Het was een heel warme dag dus de meeste hadden een short aan ik ook. Toen zeiden de leerkrachten als je iets rond je benen kan doen mag je wel naar binnen. 
De mensen zeggen vaak we moeten eens op reis maar als je er geen gewente van maakt zal je het ook niet de hele tijd opnieuw willen doen. Ik zelf ging met mijn ouders niet vaak op reis. We gaan wel naar zee en doen we uitstappen maar ik ben met hen nog nooit naar een ver land geweest. Omdat we dat nooit doen is het bij ons thuis ook geen gemis om weg te gaan. Tot voor kort had ik nog nooit met een vliegtuig weg geweest maar nu dus wel al. Onze docente vroeg in de klas wie er nog nooit met een vliegtuig is weg geweest. Er waren nog heel wat vingers, ze was blij om te zien dat er toch nog mensen zijn die ook thuis blijven. 

Duurzaam wonen

Wonen is 30% van onze ecologische voetafdruk. Omtrent wonen zijn er al heel wat inspanningen gedaan. Zoals tegen 2030 willen ze zo weinig mogelijk woningen bijbouwen. Als er nog bijgebouwd wordt dan is dat beter met hernieuwbare of volledige recyclebare materialen. Natuurlijk zijn die ook wel wat duurder. Het jammere is dat duurzaam wonen te weinig wordt gestimuleerd.
Woonruimtes moeten eigenlijk flexibel, aanpasbaar en multifunctioneel ingericht zijn. Maar de meeste mensen willen met hun huis hun status en luxe tonen. Iedereen zou moeten aan ecologisch wonen doen. Dat wil zeggen zo compact mogelijk bouwen het binnenvolume zo groot mogelijk en buitenoppervlakte zo klein mogelijk. Natuurlijk zijn er de laatste jaren wel al heel wat alternatieven op gevonden zoals:
- gedeelde woning
- kangoeroewoningen
- cohousing
- leefgemeenschappen
- woonwerkgemeenschappen
- ...

Mijn ecologische voetafdruk


Zoals je kan zijn is mijn ecologische voetafdruk 4,5 hectare dat komt overeen met 2,6 aardbollen. Het gemiddelde van een Belg is 7,47 hectare per persoon. Dus ik mijn voetafdruk ligt lager ten opzichte van het gemiddelde. Maar het is natuurlijk ook niet super goed want normaal heeft één persoon recht op 1,1 hectare en daar zit ik wel veel boven.

Wat kan ik daar nu aan doen? Er zijn vier onderwerpen waaraan ik kan werken en ze geven mij volgende tips:

Wonen
- Installeer zonnepanelen op het dak van je huis.
- Schakel over op groene stroom.
- Vervang al je lampen door spaarlampen, ledlampen en tl-verlichting.
- Zet de thermostaat een graadje lager.
- Laat apparaten niet op stand-by staan, maar zet ze uit.
- Vervang gloeilampen door spaarlampen.

Voeding
- Vervang zuivel door plantaardige alternatieven (vb. sojamelk).
- Eet eens een dagje vegetarisch.
- Drink kraanwater in plaats van water uit een fles of pak.

Lifestyle
- Kies voor digitale reclamefolders.
- Plak een 'NEE/JA of NEE/NEE' sticker op je brievenbus.
- Kies voor gerecycleerd papier.

Reizen
- Kies voor het openbaar vervoer in plaats van voor de auto.
- Met de fiets op vakantie.
- Kies eens voor de fiets in plaats van het openbaar vervoer.
- Zet de airco pas aan als het echt nodig is.

Haalbaar dat België groeit naar groene economie?

Ik denk wel dat het haalbaar is dat België groeit naar groene economie. Ik was wat aan het opzoeken over groene economie en toen kwam ik enkele artikels tegen en filmpjes. Ze zeiden allemaal dat we groeien in de groene economie. Er worden windmolenparken gebouwd, er wordt nagedacht over hoe groener doen. Maar zelf merk ik daar weinig van. Volgens mij is het haalbaar maar we zullen veel meer moeite moeten doen. Want momenteel is de politiek niet altijd goed in alles uitvoeren wat ze beloven. Ze maken wel afspraken over wat ze willen doen maar deze worden toch niet altijd gedaan. 

Actualiteit

"Klimaatverandering beïnvloedt momenteel al 80 procent van ecologische processen"18
Door: redactie
11/11/16 - 16u27  Bron: Belga
De klimaatverandering beïnvloedt momenteel wereldwijd al 80 procent van de ecologische processen. Dat blijkt uit een studie waaraan onderzoeksinstellingen van over de hele wereld meewerkten. Onder hen ook Luc De Meester van de afdeling Ecologie, Evolutie en Biodiversiteitsbehoud van de KU Leuven. De resultaten werden zopas gepubliceerd in het vakblad Science.

De opwarming van de aarde bleef sinds de industriële revolutie tot dusver beperkt tot 1°C. En toch beïnvloedt de klimaatverandering momenteel zo goed als alle ecologische processen, zowel in de zee als op het land en in zoetwaterecosystemen. "Ziekten en pestsoorten verschuiven hun leefgebied, individuen van veel diersoorten worden kleiner, de levenscyclus van veel dieren versnelt, de biomassa-productie van ecosystemen wijzigt...", aldus De Meester.

Door de temperatuurstijging verlopen chemische processen sneller, waardoor planten en koudbloedige dieren meer voedsel en zuurstof nodig hebben om in leven te blijven. Vooral dieren die in het water leven, vertonen hierdoor de tendens kleiner te blijven. Heel wat organismen verschuiven op grote schaal hun leefgebied. Forellen bijvoorbeeld verhuizen steeds meer stroomopwaarts. De klimaatopwarming werkt ook de verspreiding van pestsoorten zoals kastanjemineermot in de hand. Ook de mens wordt steeds vaker geconfronteerd met de gevolgen door wijzigende visserijgronden, hout- en voedselproductie...

De Meester waarschuwt ervoor om naast het indijken van de klimaatopwarming ook de gevolgen voor de biodiversiteit voldoende aandacht te geven. "Er is dringend nood aan een eendrachtige actie voor het beschermen van de diversiteit aan genen, soorten en ecosystemen. Dit wordt een zeer belangrijke uitdaging als we de gevolgen van de klimaatverandering voor onszelf als mens en voor onze planeet min of meer onder controle willen houden", aldus de Leuvense hoogleraar.

Mensen staan soms niet stil over wat er met alles en iedereen aan het gebeuren is. Hier in het artikel zeggen ze dat al 80% procent van de ecologische processen wordt beïnvloed door de klimaatverandering. Mensen staan precies nog steeds niet stil dat we ons zelf zijn aan het tegenwerken. Volgens mij zal er eerst iets heel serieus moeten gebeuren voor de mensen in actie schieten. Eigenlijk is de klimaatopwarming of verandering al heel serieus maar nog niet iedereen begrijpt dit. 
Door de verandering (schrijven is in het artikel) wordt de levenscyclus van alle dieren versnelt. Ik denk dat de mens daar ook bij behoort dat er een tijd zal komen dat ook onze levenscyclus zal versnellen. Tijd voor actie dus. 

Kloof tussen attitude en mijn gedrag?

Is er een kloof? JA. Ik wens enkele dingen maar doe ze niet altijd zoals:
- Ik denk wel vaak dat het beter zou zijn om veel met de fiets te gaan en niet vaak de auto te nemen. Ik probeer dan ook vaak de fiets te nemen maar dat is ook niet altijd mogelijk als ik lange afsstanden moet afleggen. Als ik ergens naartoe moet met veel materiaal mee dat ik nodig heb kan ik dat moeilijk allemaal op mijn fiets leggen. Dus dan neem ik ook de auto. Ook als ik gehaast ben en ik weet dat ik sneller kan zijn met de auto neem ik die ook wel soms. Dus dat is iets waar ik misschien moet op beginnen letten: vaker de fiets nemen.
- Ik denk er ook wel aan om de verwarming niet altijd super warm te zetten omdat dat minder energie vraagt. Maar in de winter doe ik in plaats van een graadje minder een graadje meer omdat ik het koud heb. Ik weet dat het minder goed is en ik wens dat ik het minder deed. Maar dan denk ik teveel aan mijn eigen gemak en doe ik het toch.
- Als ik naar de winkel ga zie ik wel dingen liggen die ik zou willen meenemen maar dat ik voor niets nodig heb. De laatste tijd let ik daar wel veel op ik wens dat ik niet alles meeneem dat ik wil of dat er goed uit ziet. Maar soms is de verleiding te groot en durf ik het wel eens te doen.

Ik denk dat iedereen wel een kloof heeft tussen attitude en gedrag. Iedereen wenst wel iets maar doet dan toch iets anders.

Ecologie ...

Ecologie


Vind ik ecologie een belangrijk onderwerp? 

Ik vind ecologie een belangrijk onderwerp. Ik denk als we niet goed opletten dat het binnen x-aantal
jaren gedaan is met de wereld door de mensen hun schuld. Er zijn natuurlijk enkele mensen die er wel op letten en die veel inspanningen doen op ecologisch vlak. Maar met die paar mensen zullen we er niet komen. We moeten samen  het verschil maken. We zullen meer moeten samenspannen om de natuur te redden. Zoals ik al zei het is niet enkel de dieren en de planten dat we vernielen, het is ook onszelf en de toekomst.

Ik vind het belangrijk omdat ik denk aan de toekomst. Ik vraag mij af hoe onze kinderen zullen moeten leven. Wat zullen ze dan nog hebben? Momenteel zijn er meer en meer mensen die bewust worden van de klimaatsverandering maar weten ze niet wat te doen.

Welke inspanningen doe ik op ecologisch vlak?

Als ik een korte afstand moet afleggen neem ik vaak de fiets. Ik vind het niet altijd nodig om de auto te nemen te voet of met de fiets gaat ook. 
We eten thuis bijna altijd verse groenten en fruit en geen diepgevroren eten. We denken ook aan het seizoen en gaan niet in de winter aardbeien kopen. 
We letten er ook op dat niet alle lichten aan liggen in huis. Ik weet dat er ooit iemand mij had verteld dat ze daarop hadden gelet en dat ze een cadeau van hun energieleverancier hadden gekregen. Ik denk moest er daar meer actie rond gevoerd zijn dat meer mensen op hun energie gebruik zouden letten. 
Ik neem bijna altijd een douche in plaats van een bad. Het gaat sneller en je gebruikt ook minder water. 
Ook op papiergebruik let ik. Als ik een blad maar voor de helft heb gebruikt dan leg ik het in een doos met kladpapier. Als ik dan een blad nodig heb om iets uit te schrijven in het klad gebruik ik die bladeren in plaats van een nieuw blad te nemen. 

Wat doe jij van inspanningen voor de ecologie? Laat het mij zeker weten twijfel niet. 

Greed song



Een filmpje die vele mensen misschien niet onmiddellijk raakt maar die wel een duidelijke betekenis heeft. Mensen willen altijd meer en meer. Het is nooit genoeg. Ze zijn nooit blij met wat ze hebben. In het begin van het filmpje heeft een ander kind een nieuw speeltje en dan neemt de jongen het af. Ik dat hier het spreekwoord 'het gras is altijd groener bij de buren' goed bij past. Iemand heeft iets en dan wil jij het ook. Vooral de westerse landen willen alles.
In het filmpje zie je ook dat er iemand hulp aanbied maar dat de jongen het niet wil. Hij is bang dat mensen spullen zullen pakken van hem. Maar op het einde boontje komt om zijn loontje de man zit bedolven onder al zijn spullen.

Ik vind het jammer dat mensen niet tevreden zijn met wat ze hebben. Waarom moeten ze altijd meer en meer willen? Wees eens blij met wat je hebt. Er zijn mensen in de wereld die het met veel minder moeten doen. Maar daar denken vele niet aan en dat vind ik jammer. Als mensen gaan winkelen kopen ze zoveel onnodige dingen. Ik geef toe dat gebeurd bij mij ook wel eens. Ik denk bij iedereen. Maar als ik dan stil sta en nadenk dat er mensen zijn die niet alles kunnen kopen wat ze willen dan gebeurt het wel eens dat ik iets terug leg.

Denk jij na voor je iets koopt?

Kalfke Willy


Voor het televisieprogramma Basta die in 2011 werd uitgezonden op één onderzochten vier mannen enkele zaken over de actualiteit. De vier mannen zijn Jonas Geirnaert, Lieven Scheire, Koen De Poorter en Jelle De Beule. In dit stuk van de aflevering willen ze de mensen duidelijk maken wat er gebeurd met dieren voor we ze opeten. De jongens hebben twee kalfjes: kalfje Barabas en kalfje Willy.
Er moet één van de twee dood voor de barbecue dat ze organiseren. Na heel wat rond de pot gedraaid te hebben dat kalfje Willy in de mensen hun bord lag gaven ze toe dat de beide kalfjes nog leven. De hadden zelf al in een rouwregister enkele mooie woorden voor het kalf geschreven. De mensen voelden zich schuldig toen ze dit zagen. Uiteindelijk hadden de jongens gewoon vlees van de winkel gehaald. Iedereen was onmiddellijk wat rustiger maar als je nadenkt daarover weetje dat dat vlees ook van dier komt.
De volgende keer als ik een stuk vlees eet zal ik ook twee keer nadenken. Maar allemaal vegetariër worden is volgens mij onmogelijk. Zelf eet ik ook graag vlees en zou ik het niet laten liggen. Ik denk dat we geen vlees meer eten onmogelijk is. Maar ik denk wel dat het beter zou zijn om minder vlees te eten.

Ben jij vegetariër? Of let jij ook op hoeveel vlees je eet? Laat het me zeker weten.

The bucket list


Ik heb zelf de film bekeken en vind hem echt prachtig. In 3 woorden
Spannend          
                        Ontroerend
                                                    Dramatisch

De film is echt een aanrader voor iedereen die van films houd met een beetje drama en humor. De film werd gemaakt in 2007 Rob Reiner. De film gaat over twee mannen die elkaar leren kennen in het ziekenhuis. Ze bouwen een hechte vriendschap op en gaan op avontuur. 

Heb jij deze film al gezien? Laat zeker wet wat jij er van vond. 

Campagnefilm 2011: 'Klimaatpraat met Bart Cannaerts'


Een ander filmpje dat we in de les zagen was dit filmpje van 11.11.11. Het is een campagnefilmpje om de politiek te laten helpen met de klimaatveranderingen. Want momenteel gaat het echt niet goed met de wereld. De mensen in het zuiden zien af door onze schuld. Zoals Bart Cannaerts zegt wij stoten uit en zij krijgen de gevolgen, wij vervuilen en zij betalen, wij gaan een stap vooruit en zij gaan een stap achteruit. Dat komt allemaal door onze CO2 uitstoot. Wij hebben gemiddeld een uitstoot van 13,5 ton, Peru 2,4 ton per persoon en in Afrika nog minder. Daarom willen ze dat de politiek helpt om onze CO2 uitstoot te verkleinen. Dit zijn hun 3 eisen dat ze stellen:
- Ze willen een rechtvaardig klimaat akkoord.
- 40% minder CO2 uitstoot tegen 2020.
- Vanaf 2013 jaarlijks 1 miljard euro schadevergoeding. 

Dit filmpje is van 2011 en is er nu in 2017 al iets veranderd? NEE. De politiek denkt er misschien wel over maar dat is het dan ook. Ze gaan er niet verder op in. Er zijn mensen zoals de vrijwilligers van 11.11.11. die wel de wereld willen helpen. Kunnen we de wereld nog redden vraag ik mij af. Volgens mij is het al te laat. 

MAN


Als we het thema Eco-logisch?! starten begonnen we met het volgende filmpje. Het filmpje begint 500 000 jaar geleden. Er waren veel natuurgebieden en dieren. Maar dan komt de mens. De mens begint onschuldig met een insect dood te trappen. Daarna maakt hij van slangen laarzen, hij dood kippen om kippenboutjes te hebben. Hij dood een lammetje ook voor het opeten, hij doet de vacht van een schaap af zomaar. Hij schiet vogels neer en dood een zeehond voor de huid. Met de huid maakt hij een jas. Het mannetje stapt op een bood met naam 'Ruler of the sea' waar hij waarschijnlijk mee bedoelt dat hij de heerser van de zee is. Hij vervuilt de zee door olie in te doen en daardoor gaan alle dieren in het water dood. De man vangt alle vis. Hij dood een beer zomaar om aan de muur als decoratie te hangen. Een leeuw wordt gedood voor zijn huid als tapijt te gebruiken. Bomen veranderd hij in hopen papier. Er worden fabrieken en wegen gebouwd en aangelegd. Machines worden er gezet om dieren tot eten te verwerken. Op het einde zien we hoe groot onze afvalberg is. De afvalberg wordt groter en groter. De man gaat op de berg zitten op een troon en doet een kroontje aan. De mens is de koning van de wereld. Maar wat als ze dat met ons doen zoals in het filmpje de ufo die de mens vernield.

Het filmpje wil ons volgens mij duidelijk maken dat de mens alles is aan het kapot maken. Binnenkort is er geen wereld meer en dat door ons eigen schuld. Welke wereld gaan wij afgeven aan onze kinderen? Een wereld vol fabrieken, gebouwen, .... Toen ik klein was konden we iedere winter een sneeuwman maken met onze ouders. Kunnen de kinderen dat nu nog doen? Nee, de wereld veranderd enorm en we zijn het ons niet altijd bewust van wat we aan het doen zijn.

Films over lijden en dood

Amour

De film werd gemaakt in 2012 onder regie van Michael Haneke. Het verhaal gaat als volgt. Het is een dramafilm het gaat over Georges en Anna een koppel in hun tachtig. Ze hebben samen een dochter genaamd Eva. Maar zij woont in het buitenland met haar gezin.Op een dag krijgt Anna een lichte beroerte. Ze brengen haar naar het ziekenhuis. Als ze het ziekenhuis weer mag verlaten is ze aan één zijde van haar lichaam verlamd. Ze vraagt Georges om haar nooit naar het ziekenhuis te sturen. Hij zorgt voor haar met veel liefde maar na een tijd wil ze dood. Hij verstikt Anna met een kussen. Maar hulpverleners ruiken een lijkgeur als ze hun huis binnen gaan. Daar vinden ze Anna.




The bucket list

Het is opnieuw een drama film met ook wat komedie. De film werd gemaakt in 2007 geregisseerd door Rob Reiner. Het verhaal gaat over 2 mannen die elkaar leren kennen in het ziekenhuis en die daarna wilde avonturen beleven. Edward Cole is een zakenman en is rijk. Hij heeft nauwelijks sociaal contact. Hij heeft één dochter maar ziet die nooit meer. Carter Chambers is een automonteur. Zijn
vriendin en ook vrouw Virginia bleek vroeg zwanger te zijn dus moest hij stoppen met studeren. Ze hadden beiden kanker en lagen samen in het ziekenhuis. Carter start met een bucket list maar gooit die weg. Cole vind de lijst en zegt dat ze dat moeten doen wat er op staat. Hij voegt ook nog enkele dingen erbij. Ze gaan op avontuur en gaan skydiven, laten een tattoo zetten, .... Na een tijdje beseft Carter dat hij terug naar zijn familie moet. Het duurt niet lang of hij sterft. Ook Cole sterft enkele weken na Carter.




ADEM

Adem is een film uit 2010 die gaat over patiënten die lijden aan mucoviscidose. De 17-jarige Tom lijdt aan taaislijmziekte. Hij moet vaak lange tijden in het ziekenhuis verblijven. Daarna helpt hij zijn vriend Jimmy om medicijnen te stelen. Xavier een oudere man die Tom leerde kennen in het ziekenhuis heeft dezelfde ziekte. Hij heeft een vriendin Anneleen die ook de ziekte heeft. Samen willen ze een kind maar ze zijn bang dat het kind ook de ziekte zal hebben. Daarom besluiten ze om de relatie gedaan te maken. Anneleen zoekt al snel een andere man en is zwanger van hem. Samen met Tom en Jimmy maken ze vaak uitstapjes. De oudere broer van Tom Lucas krijgt een longtransplantatie. Lucas overlijdt tijdens de operatie en Tom heeft hem nooit meer kunnen spreken. Tom leert ook een meisje kennen Eline. Ze hebben telefonisch contact wan Eline verblijft in een isolatiekamer. Op de dag van het overlijden van Lucas gaat Tom toch de kamer binnen van Eline. Zelf moet hij nu ook in een isolatiekamer blijven omdat hij Eline heeft geknuffeld. Daardoor mist hij de begrafenis van zijn broer. Later blijkt dan dat hij niet besmet is. Eline geneest en krijgt eindelijk echt contact met Tom. Bij het eerste contact gaan ze samen met Jimmy weg. Eline is daar teleurgesteld over maar na jaren wordt het contact terug hersteld.Tom staat ook op de wachtlijst voor een longtransplantatie. Na heel wat drama stemt Tom in om een transplantatie te doen. 




Tot altijd

Het  is een Belgische film uit 2012 en is gebaseerd op waargebeurde feiten. Het verhaal gaat over 4 vrienden die studeren in Gent. Thomas en Mario zijn vrienden voor het leven maar ze zijn verliefd op het zelfde meisje Lynn. Speck is de vierde vriend en wil filosoof worden. Thomas wordt dokter en Mario heeft theater plannen voor een beloftevolle carrière in de Gentse politiek. Tot er na enkele jaren MS wordt vastgesteld bij Mario.Thomas ziet de aftakeling van zijn vriend voor zijn ogen gebeuren. Mario wil blijven doorgaan zolang het plezierig blijft. Maar het lukt hem niet meer zijn vriend moet hem helpen. Het verhaal gaat dus over een sterke vriendschap waarbij ze elkaar helpen op leven en dood. 




The broken circle breakdown

The broken circle breakdown is een Belgische langspeelfilm uit 2012. Er zijn vijf vrienden die samen in een bandje spelen. Banjospeler Didier leert Elise kennen en zij komt bij het bandje als zangeres. Samen krijgen ze een dochter Maybelle, na haar zesde krijgt ze kanker. Dokters vertellen de ouders
dat ze binnen het jaar sterft. De relatie tussen Didier en Elise wordt daardoor erg op de proef gesteld. Maar de muziek helpt hen erdoor. Didier stort zich op sciëntisme en Elise vlucht in spiritisme en reïncarnatie. Het wordt Elise te veel en ze probeert door een overdosis medicatie zelfmoord te plegen. Elise die haar hernoemd heeft naar Alabama is niet meer levensvatbaar. De film eindig met het bandje die aan het sterfbed van Alabama een nummer speelt.




Trois couleurs

Trois couleurs een film gemaakt in 1993. Het verhaal heeft als thema vrijheid. Julie Vignon verliest haar man en haar dochter in een auto-ongeval. Daarna verkoopt ze hun huis en verbreekt ze alle banden met de buitenwereld. Ze begint anoniem een nieuw leven. Maar toch dringen haar verleden en haar omgeving aan haar op.