De prof begint met het thema hoop. Hij probeert onmiddellijk alle aandacht te trekken door met dit onderwerp te beginnen. Hij vertelt over geloven in verschillende zaken zoals de technologie. Hij zegt dat de mens een slim wezen is soms. Daarmee bedoelt hij dat de mens slim genoeg is om de problemen op de wereld op te lossen. Daarna begint hij over het economisch systeem. Hij legt het uit aan de hand van volgend schema:
Mensen investeren omdat ze nieuwe dingen willen. Het materiële is belangrijk voor ons. Dat vind ik wel een goed argument dat we altijd bezig zijn met het materiële. Het schema is eigenlijk een combinatie van het sociale aspect en het economische systeem. We hebben de dag van vandaag veel meer nodig dan een kledingstuk. We willen allemaal een auto, TV, op vakantie gaan, ....
Eigenlijk kunnen we heel evidente dingen doen om de klimaatopwarming tegen te houden maar dat doen we niet. Dit is een heel juist argument. We willen de klimaatopwarming tegen houden maar doen bijna niets. Terwijl het eigenlijk de kleine dingen ook zijn die tellen. Zoals spaarlampen gebruiken in huis.
De volledige lezing van prof. Tim Jackson over welvaart zonder groei kan je vinden via volgende link: http://www.ted.com/talks/tim_jackson_s_economic_reality_check.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten