zaterdag 7 januari 2017

Mens in de natuur bij verschillende wereldreligies

Natuur en Christendom

De natuur is een belangrijk deel van de wereld volgens het christendom. God heeft de natuur gemaakt want volgens de christenen kan dat niet uit de oerknal komen zo iets mooi. De natuur is dus een deel van het scheppingsverhaal de natuur is één van de eerste dingen dat gemaakt zijn door God daarna pas de mens. God is de heerser van de wereld en leent hen ons die wereld. Wij krijgen het niet zomaar de mens moet er goed voor zorgen zodanig dat de mensen na ons nog een mooie wereld hebben.

Natuur en Hindoeïsme

De hindoes zijn zeer begaan met de natuur. In alle levende wezens denken ze dat er iets van het goddelijke inzit. Daarom hebben ze heel veel respect voor de natuur. Ze denken ook dat er in de natuur dingen een ziel kunnen hebben. Oude bomen, groten, ... worden gezien als woonplaatsen van geesten. Nog iets waardoor ze tonen dat ze respect hebben voor de natuur is dat je andere wezens geen pijn mag doen. Hindoes gebruiken nooit geweld. Ze hebben zelf een heilig dier: een koe.  

Natuur en Boeddhisme

De aarde wordt gezien als een levend wezen. Als de mensen goed samen werken dan is de aarde gezond. Maar doen de mensen dan niet dan is de aarde ziek of kan dat de ondergang betekenen. De boeddhisten zien zichzelf ook als een onderdeel van de natuur. Als onderdeel mag je zelf geen onderdelen vernielen. De boeddhisten zien het ook dat we hier op aarde gewoon op bezoek zijn. Daarom moeten we zeker respectvol en voorzichtig zijn. Hun voorbeeld van hoe mooi de natuur kan zijn is de lotusbloem. De bloem groeit vanuit de modder als een prachtige bloem naar het licht. Als iemand de leer van Boeddha volgt dan gebeurt net hetzelfde met de mens. 

Natuur en Islam

Het Turkse Tema (een organisatie) wil Turken bewust maken van de noodzaak om erosie te bestrijden. Erosie is het wegspoelen van vruchtbare grond. De organisatie Tema heeft 250 000 leden. De oprichter wordt nu 'Vader Aarde' genoemd. In Nederland hebben ze ook een afdeling. In de Koran staat dat ze andere levende wezens van groot belang zijn. De kleur van de islam is volgens de Nederlandse vertegenwoordiger groen. Mohammed zou volgens hen de eerste stichter van een natuurreservaat zijn. 

Natuur en Jodendom

De natuur is aan de joden gegeven door de god Jahweh. De mens moet goed leren omgaan met de natuur. De natuur is er voor te gebruiken zoals eten nemen uit de natuur mag. Maar de natuur mag je niet kapot maken want dan maak je God kapot volgens hen. Er zijn heel wat joodse organisaties die zich richten op de natuur. Ze willen dat iedereen wordt opgevoed met de natuur. De natuur is niet enkel positief, de natuur wordt ook gebruikt om straffen te geven. Zoals de milieuvervuiling zien de joden als straf omdat we niet goed omgaan met de natuur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten