vrijdag 6 januari 2017

Actualiteit

"Vreemdelingen moeten onze normen en waarden overnemen, anders wordt het een invasie"
Door: redactie 3/09/16 - 10u55  Bron: De StandaardFons Duchateau. © belga.
De Antwerpse schepen voor Diversiteit en Inburgering Fons Duchateau (N-VA) heeft het migratiedebat in ons land op scherp gesteld in een interview met de krant De Standaard. Volgens Duchateau riskeren we onder de voet gelopen te worden als vreemdelingen onze basisnormen en -waarden niet overnemen. "Voor je het weet is het dragen van de hoofddoek hier de norm." Zijn uitspraken lokken flink wat reacties uit op sociale media.

We kunnen het net bolwerken. Maar als de instroom van vluchtelingen blijft aanhouden, wordt het moeilijk. De emmer is vol. Er moeten geen druppels meer bij
Antwerpen heeft al meer dan haar deel gedaan voor de opvang van migranten, vindt Duchateau in het interview. "'Wij vangen al 45 procent op van alle erkende vluchtelingen die in Vlaanderen een leefloon krijgen. 60 procent van de leerlingen in het lager onderwijs heeft vreemde roots. Het is net niet dweilen met de kraan open. U begrijpt dat ik niet op de eerste rij zit om nog meer asielzoekers op te vangen. We kunnen het net bolwerken. Maar als de instroom van vluchtelingen blijft aanhouden, wordt het moeilijk. De emmer is vol. Er moeten geen druppels meer bij. Ik wil hier geen Brusselse toestanden.'

Cursus Nederlands
Duchateau drukt er ook op dat vluchtelingen die zich aanmelden in Antwerpen, van dichtbij worden opgevolgd. "We nemen hen bij hun nekvel. We sturen hen op een cursus Nederlands, een inburgeringscursus en loopbaanbegeleiding van de VDAB. We laten de mensen niet langer met rust. Wie hier komt wonen, moet bereid zijn honderd procent deel uit te maken van onze maatschappij", klinkt het resoluut.

We moeten geestelijke leiders ook voor hun verantwoordelijkheid stellen. Als ze er niet in slagen hun geloofsovertuiging compatibel te maken met de waarden van het hedendaagse Europese normen- en waardenkader, dan hoort die overtuiging hier niet thuis
"Mensen maken zich zorgen over de maatschappij waarin hun kinderen opgroeien. Als integratie niet leidt tot assimilatie van de basisnormen en -waarden van onze samenleving, zullen we na verloop van tijd niet meer spreken over integratie, maar over invasie. Dat jaagt mensen schrik aan. Waarmee ik niet zeg dat er honderd procent assimilatie moet zijn. Ik heb het hier niet over bloemkool met bechamelsaus", zegt hij.

Grotere kader
Volgens Duchateau gaat het alleen om het aanvaarden van het grotere kader van onze samenleving. "De grondwaarden: vrijheid en gelijkheid. Respect hebben voor holebi's, aanvaarden dat vrouwen voor honderd procent gelijk zijn. Dat er een scheiding is tussen kerk en staat. En dat geloofsregels op elke manier ondergeschikt zijn aan de burgerlijke regels. We moeten geestelijke leiders ook voor hun verantwoordelijkheid stellen. Als ze er niet in slagen hun geloofsovertuiging compatibel te maken met de waarden van het hedendaagse Europese normen- en waardenkader, dan hoort die overtuiging hier niet thuis. We moeten waakzaam zijn voor onze vrijheden. Ook in het belang van de moslimvrouwen."
Reacties

Het interview lokte al heel wat reacties uit op sociale media. Onder meer CD&V'er Youssef Kobo liet zich op Twitter al negatief uit op de stellingen van Duchateau: "De bodem is er echt uit. Alles kan tegenwoordig", klink het bits.

De Antwerpse schepen Fons Duchateau heeft volgens mij deels gelijk en ongelijk. Langs de ene kant is het juist dat de andere ook moeite moeten doen om hen aan te passen aan onze waarden en normen. Maar langs de andere kant moeten we ook wel eens kijken naar wat hun waarden en normen zijn. Die mensen kunnen niet van de ene op de andere dag een andere visie hebben. Het is nu eenmaal onze maatschappij. We kunnen er niet veel aan veranderen. Maar ik vind het ook wel goed dat ze de mensen Nederlands leren, inburgeringscursus geven en een loopbaanbegeleiding krijgen. Want zoals hij zegt als ze hier komen wonen moeten ze ook wel eens kijken naar hoe het hier is. Ik denk dat het misschien belangrijk is voor beide kanten dat er wordt gekeken naar iedereen om goed te doen. Zoals de grondwaarden: vrijheid en gelijkheid moeten er blijven zijn. Maar van een integratie naar invasie zijn misschien niet de juiste woorden. Deze woorden kunnen kwetstent over komen, wat het minder goed maakt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten