Duurzame voeding
Er is een te groot verschil in de wereld tussen hongersnood en voedseloverschotten. De ene helft van de wereld heft veel te veel en de andere kant van de wereld heeft geen of nauwelijks eten. We eten te vaak vlees en fastfood. We eten te veel vlees, vis en eten weinig seizoensgebonden.
Vlees is belangrijk voor de eiwitten maar wij nemen er te veel op. De belgen zijn één van de grootste vleesverbruikers van de wereld. Dit kan zware gevolgen hebben op het dierenwelzijn. We kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat er dieren uitsterven. Vlees eten heeft eigenlijk ook gevolgen voor onszelf het verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, overgewicht, diabetes en sommige kankers.
Vis is eigenlijk niet de duurzame oplossing. Als vissen moeten worden gekweekt moeten ze eerst een grote hoeveelheid vis vangen. Om bijvoorbeeld 1 ton zalm te produceren, moet 5 ton wilde vis worden gevangen.
Vegetarisme kan ook helpen maar niet iedereen is voor. De grootste uitdaging is om regionale, seizoensgebonden, vleesarme en fairtradevoedingspatronen niet enkel gezonder en rechtvaardiger is, maar ook milieuvriendelijk.
Vegetarisme kan ook helpen maar niet iedereen is voor. De grootste uitdaging is om regionale, seizoensgebonden, vleesarme en fairtradevoedingspatronen niet enkel gezonder en rechtvaardiger is, maar ook milieuvriendelijk.
Duurzame mobiliteit
Er is de laatste jaren een hoge uitstoot van broeikasgassen en dat komt vooral door de vele auto's die er zijn. Er is een enorme goei van privé-auto's, vrachtvervoer en vervoer per binnenschip. Dus de grootste reden dat die middelen worden gebruikt is transport. De laatste jaren zijn er ook veel meer
verkeersongelukken.
verkeersongelukken.
We leven bij manier van spreken in een 'autosamenleving'. De politiek probeert ecosteden te maken maar momenteel is daar nog weinig van te merken. Er zijn wel enkele oplossingen voor het autoprobleem:
- het openbaar vervoer gebruiken in plaats van auto,
- de fiets nemen in plaats van auto,
- vrachtvervoer vervangen door spoor en binnenscheepvaart,
- aan carpooling doen,
- auto delen met huisgenoten, buren, ....
Duurzaam toerisme
Er zijn zowel voordelen als nadelen aan toerisme. Het voordeel is dat mensen misschien meer tolerantie tonen in de wereld omdat ze de andere op een andere manier zien leven. Maar natuurlijk zijn er ook veel nadelen.
Toerisme wordt gelinkt aan op reis gaan. Dat betekent voor de mensen ontspannen mooi verblijf, airco, mooie verlichting, veel voedsel, een golfterrein, een zwembad en het belangrijkste het transport. Het transport is de laatste jaren vooral het vliegtuig geworden. Toeristen leggen een druk op de kwetsbare ecosystemen. Het is namelijk zo dat toeristen vaak veel meer water gebruiken dan thuis. Het vliegverkeer is heel milieuvervuilend en niet iedereen kan het zich permiteren om te vliegen. Dit is alles omtrent de millieu- impact.
Er is ook nog zo iets als de culturele impact. Er is vaak een gebrek aan respect voor de lokale sociale en religieuze waarden. Dat is niet altijd bewust want niet iedereen heeft de kennis over hun gebruiken en gevoeligheden. Een jaar geleden ging ik met school op reis en we bezochten daar een kerk maar alle mensen met een short mochten niet binnen. Het was een heel warme dag dus de meeste hadden een short aan ik ook. Toen zeiden de leerkrachten als je iets rond je benen kan doen mag je wel naar binnen.
De mensen zeggen vaak we moeten eens op reis maar als je er geen gewente van maakt zal je het ook niet de hele tijd opnieuw willen doen. Ik zelf ging met mijn ouders niet vaak op reis. We gaan wel naar zee en doen we uitstappen maar ik ben met hen nog nooit naar een ver land geweest. Omdat we dat nooit doen is het bij ons thuis ook geen gemis om weg te gaan. Tot voor kort had ik nog nooit met een vliegtuig weg geweest maar nu dus wel al. Onze docente vroeg in de klas wie er nog nooit met een vliegtuig is weg geweest. Er waren nog heel wat vingers, ze was blij om te zien dat er toch nog mensen zijn die ook thuis blijven.
Duurzaam wonen
Wonen is 30% van onze ecologische voetafdruk. Omtrent wonen zijn er al heel wat inspanningen gedaan. Zoals tegen 2030 willen ze zo weinig mogelijk woningen bijbouwen. Als er nog bijgebouwd wordt dan is dat beter met hernieuwbare of volledige recyclebare materialen. Natuurlijk zijn die ook wel wat duurder. Het jammere is dat duurzaam wonen te weinig wordt gestimuleerd.Woonruimtes moeten eigenlijk flexibel, aanpasbaar en multifunctioneel ingericht zijn. Maar de meeste mensen willen met hun huis hun status en luxe tonen. Iedereen zou moeten aan ecologisch wonen doen. Dat wil zeggen zo compact mogelijk bouwen het binnenvolume zo groot mogelijk en buitenoppervlakte zo klein mogelijk. Natuurlijk zijn er de laatste jaren wel al heel wat alternatieven op gevonden zoals:
- gedeelde woning
- kangoeroewoningen
- cohousing
- leefgemeenschappen
- woonwerkgemeenschappen
- ...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten